Închide

Încă o categorie profesională amenință cu proteste. Retailerii non-food, în pragul colapsului

Avatar
clothing, thrift store, shopping

Fotografie de angelsover pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România – RORETAIL – anunţă posibile proteste, din cauză că situaţia magazinelor din retailul nealimentar continuă să fie una extrem de dificilă.

”Situaţia magazinelor din retailul nealimentar continuă să fie una extrem de dificilă în condiţiile în care măsurile de sprijin anunţate de autorităţi întârzie să apară sau exclud activităţile companiilor active în industrie”,

anunţă RORETAIL într-un comunicat citat de News.ro.

Guvernul a publicat recent OUG 174/2020, care modifică OUG 130/2020, privind granturile în valoare totală de aproape 1 miliard de euro, acordate IMM-urilor.

”RoRetail a transmis în nenumărate rânduri către ministerele de resort, Guvern şi Parlament propunerile sale de activităţi eligibile pentru acordarea de granturi de capital de lucru şi/sau investiţii, activităţi afectate sever de starea de urgenţă şi alertă instituite ca urmare a crizei Covid-19. Ele nu au fost însă în final incluse în prevederile OUG 174/2020. Discuţiile şi consultările purtate cu autorităţile, în perioada de dinaintea alegerilor locale, s-au transformat din posibile măsuri menite să salveze locuri de muncă şi afaceri în simple promisiuni electorale. Drept urmare în perioada următoare va rezulta o puternică undă de şoc pentru întreaga industrie naţională de retail nealimentar”,

spun reprezentanţii patronatului.

Situaţia magazinelor din retailul nealimentar şi a furnizorilor locali continuă să fie una extrem de dificilă la aproape patru luni de la redeschiderea centrelor comerciale.

”În perioada iulie-septembrie procentele de scădere a volumului vânzărilor retailului nealimentar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au fost de până la 75%, cu o medie a scăderilor între 35% şi 45%. Scăderea de trafic din lunile iulie-septembrie a fost şi ea de până la 60%, cu vârfuri chiar şi de 75%, media situându-se în intervalul unor scăderi de 35%-50%, faţă de acelaşi interval din 2019”,

spun reprezentanţii organizaţiei.

Ei afirmă că, în contextul în care traficul în magazinele din retailul nealimentar HoReCa din centrele comerciale înregistrează scăderi şi mai accentuate, lipsa oricărui sprijin imediat din partea autorităţilor va conduce la închiderea definitivă a numeroase companii din domeniu, multe dintre ele branduri şi producători români, şi la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.

”În cazul în care nu vom regăsi în autorităţile române un partener de încredere pentru a salva industria de retail nealimentar si HoReCa din centrele comerciale, membrii RoRetail vor fi nevoiţi să apeleze ca soluţie de ultim resort la diferite forme de protest public.”

RoRetail este Organizaţia Patronală a Retailerilor din România, o asociaţie înfiinţată în anul 2014, care grupează peste 1.000 de magazine din România, din retailul nealimentar şi din HoReCA din centrele comerciale, grupând deopotrivă branduri naţionale şi internaţionale şi însumând peste 12.000 de angajaţi.

scroll to top