Închide

India, ”buricul Pământului” | Cum a schimbat războiul harta mondială a combustibililor?

Avatar
factory, refinery, night view

Fotografie de tasukaran pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Rolul Indiei pe piețele petroliere globale devine din ce în ce mai important, în condițiile în care cumpără cantități tot mai mari de petrol rusesc ieftin, cu discount-uri apreciabile, pe care îl rafinează și îl transformă în combustibili trimiși la export în Europa și în Statele Unite, arată datele consultate de jurnaliștii de la Bloomberg.

Autoritățile indiene tac și fac, evitând, în același timp, să intre în colimatorul oricăreia dintre părțile care se confruntă în război sau al aliaților acestora. Pe de o parte, se încadrează în limitele embargo-urilor impuse de Occident în ce privește petrolul rusesc, iar, pe de altă parte, previn apariția unor șocuri pe piețele internaționale, cauzate de o eventuală lipsă a aprovizionării cu petrol.

Pe măsură ce Europa va continua cu impunerea de sancțiuni îndreptate spre Rusia, India va deveni tot mai importantă pe harta globală a petrolului, redesenată de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

”Oficialii Trezoreriei SUA au două obiective principale: menținerea unei bune aprovizionări a pieței globale și privarea Rusiei de veniturile din petrol. Desigur că sunt conștienți de faptul că rafinăriile indiene și chinezești au șansa să obțină marje mai mari cumpărând țiței rusesc la preț redus și exportând produse petroliere la prețurile pieței. Și nu au vreo problemă cu treaba asta”, a declarat Ben Cahill, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think-tank din Washington.

De pildă, India a livrat aproximativ 89.000 de barili de benzină și motorină pe zi către New York luna trecută, o cantitate-record în ultimii aproape patru ani, potrivit companiei de cercetare a pieței Kpler.

Fluxurile zilnice de motorină cu conținut scăzut de sulf către Europa au ajuns la 172.000 de barili în ianuarie, cea mai mare cantitate din octombrie 2021.

Amprenta Indiei pe piețele globale este de așteptat să se accentueze, după ce noile sancțiuni ale Uniunii Europene asupra exporturilor rusești de petrol intră în vigoare începând de duminică. Noile sancțiuni vor scoate de pe piață un volum uriaș de motorină, iar mulți cumpărători, mai ales din Europa, vor fi nevoiți să se îndrepte spre Asia pentru a-și satisface nevoile de aprovizionare.

Acest lucru va face ca petrolul rusesc ieftin să devină și mai atractiv pentru India, care se bazează pe importuri pentru a satisface aproximativ 85% din necesarul de țiței. Rafinăriile indiene, inclusiv procesatorii administrați de stat, responsabili pentru satisfacerea cererii interne, și-au intensificat exporturile anul trecut, pentru a profita de prețurile internaționale mai mari.

”India este un exportator net de produse rafinate din țiței, iar o mare parte a acestora vor fi direcționate spre Occident, pentru a contribui la o relativă relaxare a pieței. Este destul de limpede pentru toată lumea că o parte din ce în ce mai mare a materiei prime utilizate de India provine din Rusia”, a declarat Warren Patterson, șeful diviziei de mărfuri la ING Groep NV.

Conform regulilor stabilite de Uniunea Europeană, procedând astfel India nu încalcă vreo reglementare. Când țițeiul rusesc este procesat și transformat în combustibili într-o țară din afara blocului comunitar, cum este India, produsele rafinate pot fi livrate în UE, întrucât nu sunt considerate a fi rusești la origine.

Grupul celor Șapte Națiuni (G7) face eforturi pentru a reduce disponibilul de venituri ale Moscovei cât mai mult posibil, pentru a-i ”gripa” mașinăria de război, dar, pe de altă parte, au tot interesul să se asigure că petrolul și produsele rafinate rusești vor continua să ajungă pe piață, pentru a evita o criză globală a aprovizionării, a declarat Serena Huang, analist principal pentru Asia la compania Vortexa Ltd.

Unul dintre mecanismele vizate de G7 pentru a reduce fluxurile de bani către Kremlin, menținând, în același timp, cantitățile necesare de petrol de pe piață, a fost limitarea prețului țițeiului rusesc, o măsură inițiată de Statele Unite.

India nu a făcut nicio declarație publică referitoare la respectarea acestui plafon, dar simpla implementare a sancțiunilor au dus petrolul rusesc la cotații inferioare acestui plafon, de 60 de dolari pe baril.

În prima zi a acestei luni, petrolul rusesc Ural se tranzacționa, cu discount-uri, la 43,3 dolari pe baril, un preț la jumătate față de referința țițeiului european, Brent, care ajunsese la 82,8 dolari pe baril, potrivit datelor ICE și Argus Media, compilate de Bloomberg.

Probabil nu întâmplător, executivi de top și oficiali proveniți din țările mari producătoare de petrol, printre care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și SUA, se vor reuni luni, în India, la Bangalore, în cadrul unui forum energetic de trei zile, organizat împreună cu Ministerul Petrolului și Gazelor Naturale din India.

scroll to top