Indicele Securității Alimentare | România, poziție privilegiată în prima cincime a topului
Potrivit Indicelui Global de Securitate Alimentară (Global Food Security Index – GFSI) aferent anului 2020, realizat de prestigioasa publicație The Economist pentru compania americană de îngrășăminte chimice și material săditor pentru agricultură Corteva, securitatea alimentară globală continuă să se deterioreze în întreaga lume datorită unei combinații de factori, printre care primează agricultura intensivă și schimbările climatice.
Deși sistemele alimentare globale se confruntau cu dificultăți încă dinainte de pandemie, Covid-19 a agravat problemele existente, făcând viața și mai dificilă pentru fermieri, concluzionează autorii studiului.
Indicele Global al Securității Alimentare se bazează pe 59 de indicatori unici și ia în considerare situația în privința accesibilității, disponibilității, calității, siguranței alimentare, resurselor naturale și rezilienței sistemelor alimentare în 113 țări.
Finlanda conduce topul securității alimentare în 2020, luând fața Irlandei și Olandei. Pe următoarele locuri în clasament se situează Austria, Cehia, Marea Britanie, Suedia, Israel, Japonia și Elveția. Statele Unite și Canada s-au clasat pe primele două locuri în afara Topului 10.

Sursa foto: Statista.
Interesant este că multe dintre țările în care au fost înregistrate valuri de cumpărături de panică la începutul pandemiei, situaţii care au condus la golirea rafturilor supermarketurilor, au de fapt unele dintre cele mai înalte niveluri de securitate alimentară de pe planetă.
În primăvara trecută, la primele semne că pandemia este cu adevărat o situație specială, în supermarketuri au avut loc scene greu de imaginat, cu haos de nedescris și clienți călcându-se pe picioare ca să cumpere cantități mari de paste, orez și alte produse alimentare considerate esențiale.
Însă, acest nivel ridicat al cererii nu a fost provocat de vreo criză alimentară reală, ci mai degrabă blocaje pe partea ofertei, întrucât cererea a depășit cu mult oferta, care nu a putut să se adapteze într-un timp atât de scurt. Acum, un an mai târziu, presiunea asupra supermarketurilor s-a diminuat, dar persistă destule probleme legate de securitatea alimentară globală, susțin autorii studiului.
România în topul securității alimentare globale
Per ansamblul, România se situează pe locul 22 din 113 țări intrate în analiza celor de la The Economist. Dintre țările europene, țara noastră este pe locul 16, din 26 de țări europene analizate.
Fiecare țară primește un scor de la 0 la 100, unde 0 semnifică absența performanței pe tema respectivului sub-indicator, iar 100 reprezintă îndeplinirea completă a standardelor impuse pe respectiva temă. Cele mai bune scoruri ale României au fost înregistrate la următorii sub-indicatori:
- 100 – Programe de siguranță alimentară
- 100 – Standarde nutriționale
- 96.7 – Disponibilitatea micronutrienților
- 94.6 – Calitatea proteinelor
- 94.2 – Suficiența aprovizionării
- 92.5 – Proporția populației sub pragul sărăciei globale
- 91.1 – Risipa alimentară
- 85.3 – Siguranța alimentelor
- 84 – Modificarea costurilor medii cu produsele alimentare
La un singur indicator, România a fost notată cu 0: Angajamentele politice privind securitatea alimentară și accesul la alimente.
Datele complete ale României în cadrul studiului sunt disponibile aici.