Închide

Îngrijorare la Berlin: economia Germaniei în declin abrupt în T1, pe fondul restricțiilor

Avatar
berlin, germany, architecture

Fotografie de Peggy_Marco pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Estimările Bundesbank arată că economia germană este probabil să sufere o contracție abruptă în T1 2021, pe măsură ce restricțiile impuse la nivel federal, necesare pentru lupta împotriva pandemiei, afectează sectorul serviciilor, iar industria de construcții, aflată în plină expansiune, își încetinește ritmul de creștere, potrivit unui comunicat citat de Reuters.

În cel mai recent raport lunar, banca centrală a Germaniei pare să renunțe la optimismul anterior, cu care anunța așteptări de revenire a economiei în această primăvară, renunțând să ia în considerare referințele la succesul campaniei de vaccinare drept un factor catalizator pentru redresare, în condițiile în care campania a fost afectată de întârzieri la livrarea vaccinurilor și de noutățile privind posibilele efecte secundare ale vaccinului AstraZeneca/Oxford.

“Măsurile de combatere a pandemiei sunt mai stricte, ca medie, în trimestrul actual decât în ​​cel precedent”, potrivit Bundesbank. ”Prin urmare, activitatea economică din primul trimestru al anului 2021 este probabil să scadă brusc, în special în sectoarele serviciilor cu contact interuman intensiv”.

Bundesbank a adăugat că o creștere a TVA-ului, taxă redusă temporar anul trecut, a contribuit probabil la o scădere substanțială a sectorului de construcții în luna ianuarie.

De asemenea, producția industrială a scăzut în prima lună a anului, dar comenzile noi din industrie ”s-au arătat robuste”, iar exporturile de mărfuri au crescut, mai scrie Bundesbank.

Cu toate acestea, exporturile de bunuri către Marea Britanie au făcut excepție, scăzând cu aproape un sfert în ianuarie, prima lună după materializarea completă a Brexit-ului și părăsirea de către Marea Britanie a pieței unice a Uniunii Europene.

Luna trecută, Bundesbank își anunțase optimismul cu privire la redresarea economică, anticipând-o pentru lunile de primăvară, de îndată ce numărul de infectări noi va scădea, iar campania de vaccinare va prinde viteză.

Un document guvernamental citat duminică de agenția France Presse arată că Angela Merkel intenționează să prelungească și în aprilie restricțiile anti-Covid în vigoare în prezent, din cauza celui de-al treilea val al pandemiei.

Din cauza “dinamicii actuale a infectărilor accelerată de variantele de Covid-19”, se prevede prelungirea până în aprilie a tuturor restricțiilor de deplasare în vigoare în prezent, subliniază documentul, care servește drept bază de lucru în cadrul unei reuniuni între cancelar și regiunile germane, programată luni. La această reuniune ar urma să fie stabilită data exactă până la care sunt prelungite restricțiile.

Restricțiile actuale urmau să ia sfârșit la finalul lui martie.

scroll to top