Închide

Isteria slăbitului a dus la zeci de spitalizări în Austria din cauza falsului medicament-minune

Avatar
Ozempic

Foto: George Frey/REUTERS

Timp de citire: 3 minute

Mai multe persoane au fost spitalizate în Austria după ce au folosit versiuni suspectate a fi contrafăcute ale medicamentului Ozempic, folosit pentru diabet, dar care a câştigat o mare popularitate pentru că ajută şi la slăbit, relatează Reuters.

Pacienţii au intrat în hipoglicemie şi au făcut convulsii, efecte secundare grave care indică faptul că produsul conţinea insulină în loc de semaglutidă, ingredientul activ al Ozempic, a declarat autoritatea de reglementare în domeniul siguranţei sănătăţii din Austria, BASG, într-un avertisment emis luni.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) avertizase la rândul ei săptămâna trecută că există pe piaţă stilouri injectabile preumplute etichetate în mod fals ca fiind Ozempic, după ce producătorul medicamentului, Novo Nordisk, a semnalat o creştere a ofertelor online de versiuni contrafăcute ale Ozempic, precum şi ale unui alt medicament al său folosit pentru slăbit, Wegovy, ambele pe bază de semaglutidă.

Compania daneză s-a străduit să crească producţia pentru a face faţă cererii copleşitoare pentru aceste medicamente care se înregistrează în ultima vreme în special ca urmare a efectelor spectaculoase asupra piederii în greutate.

Cererea extraordinară de Ozempic şi de alte medicamente utilizate pentru pierderea în greutate a stimulat o creştere globală a versiunilor contrafăcute.

“Se pare că această penurie este exploatată de organizaţiile criminale pentru a introduce pe piaţă versiuni contrafăcute de Ozempic”,

a declarat BASG.

Agenţia austriacă nu a furnizat numărul exact de persoane afectate de Ozempic fals şi nici nu a precizat cât de mult timp ar dura efectele negative asupra sănătăţii lor.

EMA şi autorităţile din Germania şi Marea Britanie, inclusiv procurorii din sud-vestul Germaniei, au investigat un caz în care stilouri injectabile false cu etichete germane în ambalaje autentice au fost vândute de la un angrosist din Austria în Germania şi de acolo au ajuns mai departe la un angrosist britanic.

Descrierea BASG a stilourilor false şi a dozei acestora este în concordanţă cu imaginile şi detaliile furnizate de EMA şi de autorităţile germane. BASG a declarat că nu va face alte comentarii cu privire la acest caz, pentru a proteja ancheta.

Serviciul de informaţii criminale din Austria a declarat luni că lotul în cauză a fost furnizat de un medic pe care nu l-a numit. Această persoană probabil că nu a procurat falsurile de la o farmacie oficială, a spus acesta, avertizând că este posibil ca stilourile injectabile false să fie încă în circulaţie.

În timp ce actualele produse suspectate a fi contrafăcute sunt pachete cu concentraţia de 1 miligram, nu poate fi exclus ca pachetele de stilouri preumplute cu alte concentraţii să fie, de asemenea, falsuri, a precizat serviciul.

Gigantul alimentar Nestlé a declarat joi că lucrează la produse care să însoțească medicamentele pentru pierderea în greutate precum Ozempic, Wegovy și Mounjaro, în timp ce industria alimentară evoluează ca răspuns la popularitatea în creștere a medicamentelor care taie pofta de mâncare, pe fondul temerilor că acestea vor reduce cererea și vor eroda rezultatele financiare.

Risc major de cancer tiroidian

Medicamentele de acest tip prezintă riscuri mari de dezvoltare a cancerului tiroidian, producătorii avertizând că studiile pe rozătoare au confirmat dezvoltarea acestui tip de cancer. Momentan nu există studii suficiente pe oameni care să ducă la aceeași concluzie, medicamentele fiind relativ nou apărute pe piață.

“Wegovy poate provoca reacții adverse grave, inclusiv posibile tumori tiroidiene, inclusiv cancer. Spuneți medicului dumneavoastră dacă vă apare un nodul sau umflarea gâtului, răgușeală, dificultăți la înghițire sau dificultăți de respirație. Acestea pot fi simptome ale cancerului tiroidian”,

anunță chiar producătorul danez în prospectul său de vânzare a medicamentului cu semaglutide.

“În studiile pe rozătoare, Wegovy și medicamentele care funcționează ca Wegovy (n.r. pe bază de semaglutide) au cauzat tumori tiroidiene, inclusiv cancer tiroidian. Nu se știe dacă Wegovy va provoca tumori tiroidiene sau un tip de cancer tiroidian numit carcinom medular tiroidian (MTC) la oameni”,

menționează producătorul.

scroll to top