Italia negocia afaceri cu rușii, în prag de război. Pe agendă: energie, metalurgie, minerit
O serie de întâlniri dintre înalți oficiali italieni și ruși au avut loc cu mai puțin de o săptămână înaintea invadării Ucrainei de către Rusia, pe agenda discuțiilor purtate fiind potențiale investiții în valoare de sute de milioane de euro, potrivit unor surse familiarizate cu discuțiile, citate de Bloomberg. Aceasta poate constitui o explicație validă a faptului că Italia a fost una dintre țările UE care s-a opus, până în ultimul moment, decuplării Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT.
Discuțiile au avut loc la Moscova și au cuprins un posibil parteneriat între compania Ansaldo Energia, cu sediul la Genova, și NordEnergoGroup din Rusia. De asemenea, s-a discutat și planul gigantului energetic italian Enel de a investi în compania slovacă de electricitate Slovenske Elektrarne, împreună cu banca rusă Sberbank, care finanțează de zeci de ani compania de utilități slovacă.
Agenda discuțiilor a mai inclus o investiție de 200 de milioane de euro a grupului industrial Rusal într-o fabrică de aluminiu pe care o operază în Sardinia și un acord între companii din industria tehnologiei pentru minerit.
Sursele susțin că reprezentanții companiilor citate nu au participat personal la evenimentul de la Moscova.
Ansaldo Energia și Rusal au refuzat să comenteze, în timp ce un purtător de cuvânt al guvernului de la Roma a declarat că premierul italian Mario Draghi nu avea cunoștință despre întâlnirea respectivă. De asemenea, un purtător de cuvânt al Enel a declarat că ”nu există discuții cu privire la planuri de investiții suplimentare în Slovenske Elektrarne împreună cu Sberbank”.
Când au avut loc discuțiile, Rusia nega cu obstinație că ar avea de gând să invadeze Ucraina, dar acum, după ce evenimentele din teren au contrazis promisiunile rusești, pare puțin probabil ca afacerile discutate să meargă mai departe.
Relații strânse de afaceri între Italia și Rusia
Italia, care s-a arătat extrem de precaută cu privire la cele mai dure măsuri de sancționare a Rusiei ca răspuns la atacurile împotriva Ucrainei, are legături comerciale semnificative cu Rusia, comerțul dintre cele două țări valorând peste 21 de miliarde de euro anul trecut, potrivit agenției de comerț exterior din Italia. De asemenea, Roma importă aproximativ 45% din consumul său de gaze din Rusia, una dintre cele mai mari cote de dependență față de gazul rusesc din Uniunea Europeană.
Discuțiile au avut loc săptămâna trecută și au venit după ce un grup de lideri de business din Italia au participat la o întâlnire cu însuși președintele rus Vladimir Putin, la sfârșitul lunii ianuarie, în ciuda unei solicitări din partea premierului Mario Draghi ca aceasta să fie anulată, din cauza situației geopolitice incerte, la acea dată.
Printre participanții la întâlnirea cu Putin s-a numărat și directorul executiv al Enel, Francesco Starace, care este și fratele ambasadorului Italiei la Moscova.
Compania Ansaldo Energia încearcă să demareze de mai multe luni discuții cu Rusia pentru a vinde Moscovei turbine cu gaz, Rusia având o capacitate de producție limitată, în schimbul unor condiții comerciale favorabile părții italiene. Discuțiile anterioare au eșuat, deoarece legea rusă impune ca unele piese să fie fabricate local, potrivit surselor citate, care adaugă că negocierile se desfășoară cu greutate.
Ansaldo este controlată de către banca de stat italiană Cassa Depositi e Prestiti SpA, iar compania chineză Shanghai Electric deține o participație minoră.
Compania cu care Ansaldo a vrut să facă afaceri este NordenergoGroup, deținut de miliardarul Alexei Mordașov. Acesta mai deține o companie, Power Machines, sancționată de SUA pentru furnizarea de turbine în Peninsula Crimeea, după anexarea ilegală a acesteia de către Rusia, în 2014.
Sursele Bloomberg au mai precizat că participanții la reuniunea de la Moscova au mai discutat și extinderea potențialului afacerilor italiene din Rusia.
Italia este în prezent a șaptea cea mai mare piață pentru exporturile Rusiei și a 14-a ca mărime pentru importuri, potrivit celor mai recente date ale Ministerului de Externe de la Roma.