Închide

La presiunea Germaniei, EMA se reunește pe 21 decembrie pentru autorizarea vaccinului Pfizer

Avatar
Ready for the vaccination?

Fotografie de Markus Spiske pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Agenția Europeană pentru Medicamente (European Medicines Agency – EMA) se va reuni pe data de 21 decembrie, cu opt zile mai devreme decât plănuise inițial, pentru a autoriza utilizarea pe teritoriul Uniunii Europene a vaccinului dezvoltat de gigantul american Pfizer și de compania germană BioNTech, potrivit unei știri Reuters și confirmării oficiale ulterioare a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, spune că primii români ar putea primi vaccinul chiar în zilele dintre Crăciun și Anul Nou.

Președinta Comisiei a transmis pe Twitter că ”este probabil ca primii europeni vor fi vaccinați înainte de sfârșitul lui 2020”.

Potrivit ediției de marți a cotidianului german Bild, Executivul de la Berlin, în special prin ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a insistat ca EMA să devanseze data aprobării vaccinului Pfizer-BioNTech cu aproape o săptămână, pentru a anunța decizia privind autorizarea pe 23 decembrie, față de 29 decembrie, așa cum anunțase EMA anterior.

”Toate datele necesare despre BioNTech sunt disponibile”, a scris duminică ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, pe Twitter. ”Marea Britanie + SUA au acordat deja aprobarea. O evaluare a datelor și o aprobare de către EMA ar trebui să aibă loc cât mai repede posibil”, a continuat Spahn.

Într-o conferință de presă organizată marți la ora prânzului, ministrul Spahn a declarat că speră ca Uniunea Europeană să aprobe vaccinul înainte de Crăciun, deschizând calea pentru demararea vaccinărilor înainte de sfârșitul anului.

Comisia Europeană va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește aprobarea vaccinului, însă aceasta urmează de regulă recomandările EMA. Este cu atât mai puțin probabil ca în acest caz situația să stea altfel.

Marea Britanie, Canada și Statele Unite au fost primele țări din lume care au acordat autorizația de punere pe piață a vaccinului Pfizer-BioNTech, pe 3, 9, respectiv, 11 decembrie, iar campaniile de vaccinare au început de îndată.

Atât compania americană de biotehnologii Moderna, cât și Pfizer-BioNTech, au raportat în studiile efectuate o eficacitate a vaccinurilor lor cu mult peste 90%, un indicator neașteptat de mare. Toate efectele secundare s-au ameliorat rapid și nu au fost grave, au transmis ambele echipe de cercetători.

BioNTech a reiterat disponibilitatea consorțiului său cu Pfizer de a livra 50 de milioane de doze la nivel global în acest an, ceea ce înseamnă dubla inoculare a 25 de milioane de persoane.

Vaccinul în România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat la postul Digi24 că primele vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea fi administrate în România chiar anul acesta, între Crăciun și Anul Nou.

Gheorghiță spune că BioNTech și Pfizer vor trimite în România o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccinuri, cu care pot fi vaccinați 5.000 de angajați ai spitalelor, în condițiile în care e nevoie de două doze pentru imunizare.

”Este o tranșă simbolică, dacă vreți, care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât și cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate crește de la o lună la alta”, a spus Gheorghiță.

scroll to top