Închide

Locuitorii din Barcelona riscă să fie evacuați pe măsură ce se apropie finalizarea Bazilicii Sagrada Familia

Avatar
sagrada familia, cathedral, architecture

Fotografie de Patrice_Audet pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

De când au început lucrările, în urmă cu 141 de ani, Sagrada Família a devenit aproape la fel de faimoasă pentru lucrările sale interminabile ca și pentru arhitectura sa magnifică. Acum, locuitorii din apropiere riscă să fie evacuați dacă se finalizează construcția, dar se îndoiesc că o decizie va fi luată înainte de alegerile locale cheie din această lună, potrivit Euronews.

Planurile de construire a unei scări uriașe care să ducă la intrarea principală neterminată a bazilicii ar implica demolarea a trei blocuri, forțând astfel evacuarea a aproximativ 1.000 de familii și întreprinderi din vecinătate.

Dacă aceste planuri ar fi realizate, ar implica demolarea blocurilor din strada vecină Calle Mallorca, care se află deja periculos de aproape de bazilică.

Fundația care controlează Sagrada Familia pare a fi pregătită să meargă mai departe cu aceste planuri, în ciuda opoziției asociațiilor de rezidenți. Decizia finală aparține consiliului municipal din Barcelona.

Scara spre iad

Salvador Barroso, un avocat și reprezentant al Asociației pentru cei afectați de Sagrada Familia, un grup local de protest, a inițiat o acțiune în justiție pentru a opri scara propusă.

Barroso susține că scara nu s-a aflat niciodată în planurile inițiale ale lui Gaudi și că a fost imaginată de discipolii arhitectului după moartea prematură a acestuia, în 1926, când a fost lovit de un tramvai. Planurile originale au fost distruse de anarhiști la izbucnirea războiului civil spaniol.

“Aceasta nu a fost opera lui Gaudi, dar va afecta viețile a aproximativ 3.000 de persoane care locuiesc în apropierea bazilicii. Asta înseamnă oameni ca mine, care locuiesc lângă acest loc de peste 30 de ani sau mai mult”, a declarat Barroso pentru Euronews Culture. “Aceasta este o sabie, dar nimeni nu știe unde va cădea. În cazurile de expropriere, singurul care poate lua o decizie este consiliul local. Acesta ar trebui să facă acest lucru rapid și să nu privească în altă parte.”

Până în prezent, consiliul municipal din Barcelona s-a ferit să ia o decizie și, în contextul alegerilor locale din 28 mai, ar putea fi reticent în a accepta un plan care implică demolarea a zeci de case.

Ada Colau, primarul de stânga al Barcelonei, a făcut campanie pentru a împiedica evacuarea oamenilor din casele lor înainte de a prelua funcția civică. Evacuarea potențialilor alegători nu va fi un aspect plăcut.

“Lucrăm cu reprezentanții Sagrada Familia, cu locuitorii din vecinătate și cu alte organizații pentru a găsi cea mai bună soluție pentru a termina lucrările și pentru a satisface necesitățile orașului”, a declarat pentru Euronews un purtător de cuvânt al primăriei.

Barcelona dorește să “garanteze dreptul la locuință și să reducă la minimum numărul de persoane afectate”, a adăugat el.

Primăria a declarat că dorește să îmbunătățească facilitățile pentru persoanele care locuiesc în imediata vecinătate a bazilicii și să reducă impactul negativ al turismului de masă.

“Dorim să găsim cea mai bună soluție posibilă pentru o situație complexă în care există interese legitime, dar care sunt în mod evident opuse”, a adăugat consiliul.

Includerea în patrimoniul național al UNESCO acoperă doar partea din bazilica finalizată în timpul vieții arhitectului.

“Ne-am angajat să finalizăm proiectul lui Gaudi în întregime. Din acest motiv, am creat un forum de dialog în februarie 2020 cu consiliul municipal, vecinii și alte părți interesate din oraș pentru a găsi cea mai bună soluție”, a declarat o purtătoare de cuvânt a fundației pentru Euronews Culture, într-un comunicat.

De când au început lucrările, în urmă cu 141 de ani, Sagrada Família a devenit aproape la fel de faimoasă pentru lucrările sale interminabile ca și pentru arhitectura sa magnifică.

În interior, lumina izbucnește prin vitraliile albastre și roșu-portocaliu, în timp ce vizitatorii își încordează gâtul pentru a privi figurile sculptate în turnurile de deasupra.

Cea mai recentă dată de finalizare, 2026, pare acum incertă după întârzierile cauzate de pandemie.

Anul trecut, 3,7 milioane de turiști din întreaga lume au vizitat bazilica, adică aproximativ 80% din numărul celor care au venit înainte de pandemie.

Americanii reprezintă cel mai mare grup pe naționalitate străină (13,8%), urmați de francezi (11,2%) și italieni (9,4%). Spaniolii formează cel mai mare grup, cu 17,5% din totalul vizitatorilor.

În 2022, veniturile fundației au fost de 100,7 milioane de euro, din care 53,9 milioane de euro au fost folosite pentru lucrările de construcție în curs. Restul banilor sunt fie economisiți, fie folosiți pentru lucrări viitoare sau proiecte locale.

Conform unui acord semnat între guvernul spaniol și Vatican în 1979, fundația nu trebuie să publice conturi sau să plătească impozite.

Ea trebuie să declare doar veniturile din magazinul de cadouri, în timp ce veniturile de la vizitatori sunt tratate ca donații.

scroll to top