Închide

Lui Erdoğan nu-i plac curcanii. Drept urmare, vrea să schimbe numele Turciei

Avatar
Turkiye Crop

Foto: amazon.com

Timp de citire: < 1 minut

“Spuneţi Türkiye”, repetă un anunţ pe reţelele sociale pentru a impune schimbarea numelui internaţional al Turciei, care până acum în limba engleză figura drept “Turkey”. Noul nume în limba turcă evită confuzii enervante, căci “turkey” în engleză mai înseamnă şi “curcan”.

Când declarațiile recente în limba engleză ale directoratului de presă al președintelui Recep Tayyip Erdogan au început să se refere la țara sa nu ca la Turcia, ortografia general acceptată în ultimul secol, ci ca la Türkiye, unii au crezut că este o greșeală (Türkiye este denumirea țării în limba turcă.)

Nu contează că noua versiune este de nepronunțat pentru majoritatea străinilor sau că țara are probleme mai mari de rezolvat, cum ar fi inflația galopantă, Turcia își schimbă numele.

Potrivit unui decret prezidenţial din 3 decembrie 2021, Türkiye „reprezintă şi exprimă cel mai bine cultura, civilizaţia şi valorile naţiunii turce”.

Oficialii spun că țara va depune în curând o cerere la ONU pentru a fi înregistrată ca Türkiye. Se crede că faimosul Erdogan a făcut această mișcare pentru a-i împiedica pe străini (și pe hackerii care obișnuiesc să folosească jocuri de cuvinte proaste) să asocieze Turcia, țara, și curcanul, pasărea.

În ciuda unei campanii de publicitate guvernamentală, demersul nu a prins la public. Domnul Erdogan se bucură de puteri practic necontrolate. Dar acestea nu se extind la limba engleză, potrivit TheEconomist.

scroll to top