Închide

Mediul de afaceri, poziție dură la adresa Guvernului: Reformele fiscale nu se fac prin ordonanțe de urgență

Avatar
fist, strength, anger

Fotografie de WenPhotos pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute
  • Confederația Patronală ”Concordia” critică în termeni duri propunerile vehiculate în acest moment, privitoare la creșterea taxelor pentru a acoperi gaura bugetară, afirmând că ”este inoportun ca la jumătatea anului Guvernul să transmită contribuabililor că are probleme mari în a se încadra în veniturile prognozate”. În plus, organizația atrage atenția că, încă de la începutul anului, Consiliul Fiscal a avertizat că veniturile sunt supraestimate și cheltuielile subestimate.
  • ”Concordia”, cea mai mare confederație patronală din România, susține că ”este inacceptabil ca Guvernul să introducă noi taxe sau să elimine facilități fiscale cu aplicabilitate într-o lună, deoarece reformele fiscale de amplitudine nu se fac prin ordonanțe de urgență și fără dialog”.
  • Concordia mai susține că Guvernul trebuie să își achite în termenele prevăzute de lege datoriile către agenții economici și că salariul minim este instrument de politică socială, nu fiscală.
  • ”În absența transparenței bugetare și a unei construcții bazată pe obiective, în absența predictibilității impunerii, ca principiu statuat al fiscalității, și a unor calendare agreate de ajustare fiscală, în absența consultărilor și a dialogului de substanță și în absența reformării ANAF și a eficientizării cheltuielilor publice, Guvernul României nu se poate aștepta la solidaritate din partea contribuabililor, fie ei cetățeni sau companii”, avertizează Confederația.

Confederația Patronală ”Concordia” a publicat joi un document de poziție privind reforma fiscală în România, prilejuit de măsurile fiscale discutate de Guvernul României pentru a adresa problemele legate de datoria publică și deficitul în creștere al bugetului de stat.

Organizația susține că, după unele estimări, deficitul este mai mare decât cel prognozat (4,4%) cu mai mult de 2%, ceea ce este cu atât mai problematic cu cât Consiliul Fiscal a avertizat încă la finele anului trecut că bugetul pe anul 2023 este construit pe venituri supraestimate și cheltuieli subestimate și, ca urmare, anticipa un deficit cash de 5,7% din PIB.

”Este cu atât mai problematic cu cât Consiliul Fiscal a avertizat încă la finele anului trecut că bugetul pe anul 2023 este construit pe venituri supraestimate și cheltuieli subestimate și, ca urmare, anticipa un deficit cash de 5,7% din PIB. Toate acestea se întâmplă concomitent cu o încetinire economică, instituțiile internaționale prognozând o creștere în jurul a 3%, față de 4,7% anul trecut. Un pachet de măsuri inadecvat, amplu și introdus peste noapte va crea probleme considerabile sectorului privat. În așteptarea măsurilor concrete – și solicităm Guvernului să le facă publice cât mai repede – această scrisoare are rolul de a puncta câteva aspecte de natură principială care nu pot lipsi din această dezbatere”, arată Concordia.

Astfel, Confederația Patronală susține că este necesar, în primul rând, ca statul să eficientizeze modul în care sunt cheltuiți banii publici pentru a reduce risipa, întrebarea fiind nu doar doar de unde putem impozita suplimentar, ci și cum sunt cheltuiți astăzi banii publici.

Totodată, Concordia afirmă că Guvernul României trebuie să respecte Legea responsabilității fiscal-bugetare.

”Este inacceptabil ca Guvernul să introducă noi taxe sau să elimine facilități fiscale cu aplicabilitate într-o lună. Codul Fiscal prevede un minimum de 6 luni, iar din punctul nostru de vedere ar trebuie să fie un termen de minimum 12 luni. Termenele de implementare prea scurte vor pune în dificultate multe companii din România, care nu se pot adapta cu ușurință la astfel de viraje bruște ale politicii fiscale”, arată Confederația Patronală.

Aceasta susține că Ministerul Finanțelor și Guvernul României trebuie să nu mai ignore analizele Consiliului Fiscal.

În plus, patronatele spun că Guvernul are obligația să facă publice și să mențină în dezbatere un interval de timp rezonabil toate informațiile necesare care permit evaluarea modului de implementare a politicilor fiscale și bugetare.

Concordia mai subliniază că reformele fiscale de amplitudine nu trebuie să fie făcute prin ordonanțe de urgență și fără dialog consistent cu mediul de afaceri, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru economia românească.

”În situații absolut excepționale, când modificările și/sau completările la Codul Fiscal se adoptă prin ordonanțe, respectiv se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, ordonanțele în cauză trebuie să respecte termenele de intrare în vigoare prevăzute de Codul Fiscal pentru o lege de modificare”, arată ”Concordia”.

Patronatele solicită Guvernului României ca reformarea și digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să devină prioritară pentru a elimina evaziunea fiscală, veniturile bugetului putând astfel să crească cu miliarde de lei.

Concordia mai spune că Guvernul are obligația de a achita în termenele prevăzute de lege toate sumele datorate agenților economici.

”Întârzierile la plată sunt substanțiale în cuantum și timp restant și pun o presiune semnificativă asupra lichidității și dezvoltării sectorului privat, fie că vorbim de sume datorate încă sectorului energetic, din rambursări de TVA sau de concedii medicale”, arată Confederația.

Aceasta mai menționează că salariul minim este instrument de politică socială, nu fiscală, iar acest instrument nu poate fi folosit pentru a aduce venituri suplimentare sau pentru a contrabalansa politici fiscale.

”Confederația Patronală Concordia a fost mereu un partener în aceste discuții și ne dorim ca salariul minim să crească o dată cu productivitatea și să fie cât mai îndestulător, dar nu de la o lună la cealaltă. Avem deja o cutumă de a negocia salariul minim cu partenerii sociali și cu Guvernul în lunile de toamnă pentru ca noul prag să fie aplicabil începând cu ianuarie anul următor. Nu suntem de acord cu devansarea acestui calendar și nici cu impunerea unui cuantum de majorare de către Guvern înaintea unei discuții cu partenerii sociali. În felul acesta, Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social și partenerii sociali capătă un rol decorativ”, mai arată reprezentanții mediului de afaceri.

De asemenea, Confederația insistă asupra faptului că România trebuie să facă trecerea de la bugetarea istorică (pe linie) la managementul finanțelor publice, care presupune alocarea banilor pe baza unor obiective și priorități și a politicilor publice avute în vedere:

”Această schimbare este necesară inclusiv în procesul de aderare la OCDE, care impune standarde mult mai moderne de transparență și construcție bugetară. Construcția bugetară nu mai poate să fie simpla împărțire a bugetului între central și local sau între ministere și diverse instituții.”

De asemenea,

”… în absența transparenței bugetare și a unei construcții bazată pe obiective, în absența predictibilității impunerii, ca principiu statuat al fiscalității, și a unor calendare agreate de ajustare fiscală, în absența consultărilor și a dialogului de substanță și în absența reformării ANAF și a eficientizării cheltuielilor publice, Guvernul României nu se poate aștepta la solidaritate din partea contribuabililor, fie ei cetățeni sau companii.”

Documentul integral poate fi consultat aici.

scroll to top