Închide

Mister (aproape) deslușit | Copiii cresc mai repede în timpul școlii decât în vacanțe

Avatar
boys, children, reading

Fotografie de Victoria_Borodinova pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Un studiu publicat marți în jurnalul Frontiers in Physiology aduce în joc un factor nou, surprinzător: copiii cresc mai repede în timpul anului școlar decât în ​​timpul verii, ceea ce duce, implicit, la un IMC (indice de masă corporală) mai mare vara. Asta ar putea explica de ce copiii au tendința de a fi supraponderali după vară, scrie Der Standard.

Se știe de mult că indicele de masă corporală (IMC) al copiilor din țările occidentale se modifică nefavorabil vara. Până în prezent, cercetările au presupus că principalele cauze sunt schimbările în activitatea fizică și alimentația copiilor din timpul verii.

Pentru studiul lor, autoarea principală Jennette Moreno (Colegiul de Medicină Baylor din Houston, Texas) și echipa ei au reevaluat statistic rezultatele unui studiu din 2013. Ei au examinat 3.588 de copii care au început grădinița în septembrie 2005 și aveau cinci sau șase ani la începutul studiului. În următorii cinci ani, înălțimea și greutatea copiilor au fost măsurate de două ori pe an – mijlocul lunii septembrie și mijlocul lunii aprilie.

Cinci grupuri în funcție de dezvoltarea IMC

Pe baza acestor valori, cercetătorii și-au împărțit subiecții tineri în cinci „grupe de cale a IMC”, pe baza modelului de modificare a IMC pe parcursul studiului: 52,5% dintre copiii din Texas aveau „greutate sănătos susținută”, 22,6% din copiii au fost clasificați ca „supraponderali cronici sau obezi”, în jur de 8%  aveau o „greutate din ce în ce mai sănătoasă”, „debut tardiv al excesului de greutate” sau „debut timpuriu supraponderal (adică la scurt timp după grădiniță)”.

Evaluarea corectă a măsurătorilor înălțimii a arătat că înălțimea copiilor a crescut mai rapid în timpul anului școlar decât în ​​timpul verii, cu o diferență medie de 0,55 milimetri pe lună. Deficitul de creștere verticală de vară a fost cel mai pronunțat la grupul „supraponderal sau obez cronic”, deficit de aproximativ un milimetru pe lună.

Rata de creștere în greutate, pe de altă parte, nu a diferit în funcție de sezon. Cu toate acestea, modelele combinate de înălțime și greutate au însemnat că șansele de a deveni supraponderali sau obezi au crescut brusc în fiecare vară.

Cauza misterioasa

Motivele puternicei dependențe sezoniere a creșterii nu au fost pe deplin clarificate, dar autorul principal Craig Johnston (Universitatea din Houston) spune că ar putea avea de-a face cu expunerea forțată de școală a copiilor la ciclul zilnic lumină-întuneric.

Cu toate acestea, la această întrebare se poate răspunde ferm doar prin studii ulterioare – de exemplu studiul copiilor care merg la școală în tot timpul anului.

Punctele forte ale acestui studiu includ 5 ani de măsurători repetate de la un grup mare și divers de copii de școală elementară. Cu toate acestea, generalizarea constatărilor poate fi limitată de faptul că studiul a avut loc în Houston, Texas. Houston are un climat temperat care poate facilita implicarea în activități fizice în aer liber pe tot parcursul anului școlar. Cu toate acestea, verile pot fi destul de calde și umede și pot descuraja copiii să petreacă timpul în aer liber.

Într-un studiu anterior, care a comparat tiparele de activitate și de somn ale copiilor de 5-8 ani din Houston, cercetătorii au descoperit că în timpul verii, copiii și-au mărit timpul petrecut în activități sedentare și și-au scăzut implicarea în activități fizice ușoare în timpul verii, comparativ cu anul școlar. Este posibil ca verile fierbinți să fi contribuit la aceste diferențe.

Copiii dorm mai puțin vara

Cercetarea mai arată că punctele medii ale somnului copiilor s-au deplasat cu 1,5 ore mai târziu în timpul verii, comparativ cu anul școlar, iar împingerea punctului de somn mai târziu a fost asociată cu creșteri mai mari ale IMC în timpul verii. 

Nu este clar cum climatul din Houston și diferențele sezoniere în lungimea zilei pot afecta descoperirile actuale și dacă aceste constatări ar fi generalizabile la diferite climate. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aceste constatări din Texas privind schimbările sezoniere ale IMC sunt în concordanță cu rezultatele obținute în eșantioane reprezentative la nivel național, conchid cercetătorii. 

scroll to top