Închide

“Musk a distrus totul”: Afacerile Twitter se clatină după un an sub conducerea lui Elon Musk

Avatar
elon musk, twitter, owner

Fotografie de mohamed_hassan pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Elon Musk a scris, la câteva ore după ce a cumpărat Twitter, că “nu a făcut-o pentru că ar fi fost ușor”. Această afirmație s-a dovedit a fi una dintre puținele certitudini legate de proprietatea sa asupra influentei platforme de socializare, care a aruncat afacerea într-o stare de schimbare constantă, cu advertiseri care reduc cheltuielile, numărul de utilizatori în scădere, autoritățile de reglementare care dau târcoale și personalul la mai puțin de 50% din ceea ce era înainte, potrivit The Guardian.

De la renunțarea la un brand de renume mondial până la încercarea de a revizui modelul de afaceri al companiei, Musk a schimbat Twitter mai mult în ultimul an decât orice alt executiv în cei 16 ani anteriori.

Musk a achiziționat Twitter la 27 octombrie 2022. Cea mai mare schimbare individuală într-o perioadă tumultoasă de 12 luni a fost schimbarea denumirii Twitter în X, o mutare îndelungată pentru un antreprenor care a nutrit ambiția de a crea o “aplicație universală” care să se ocupe de mesagerie, rețele sociale, audio, video, plăți și cumpărături online.

Cu puțin timp înainte de a finaliza preluarea de 44 de miliarde de dolari (36 de miliarde de lire sterline), Musk a dat un semnal de alarmă atunci când a descris tranzacția ca fiind un “accelerator pentru a crea X, aplicația “totul””.

Cu toate acestea, renunțarea bruscă la marca Twitter în luna iulie a acestui an a luat prin surprindere lumea tehnologiei. În comparație cu baza de utilizatori combinată de miliarde de persoane a Facebook și Instagram, Twitter era o platformă modestă, cu 238 de milioane de utilizatori zilnici – dar era influentă și cunoscută.

Potrivit noului director executiv al X, Linda Yaccarino, care a vorbit la o conferință luna trecută, rețeaua de socializare are acum între 200 și 250 de milioane de utilizatori, deși a indicat ulterior, în timpul apariției sale, că numărul este de 225 de milioane – ceea ce ar indica un declin. Vizitele pe X au scăzut cu 10% față de luna precedentă, ajungând la 5,8 miliarde în septembrie, potrivit firmei de date SimilarWeb.

Bruce Daisley, fostul șef al operațiunilor europene ale Twitter, a declarat că mutarea de rebranding a afectat o afacere care se afla în “raiul mărcilor”.

“Erau destule lucruri în neregulă cu produsul, dar brandul era în topul celor mai bune companii din lume”, a spus el. “Nume atât de diverse precum Barack Obama, Kim Kardashian, The Rock și Greta Thunberg foloseau numele și ajutau la promovarea platformei. Musk a distrus toate acestea”.

Dacă rebrandingul Twitter a semnalat o schimbare în modelul de afaceri al companiei, era oricum nevoie de schimbare din cauza presiunii asupra principalului său flux de venituri.

Publicitatea a reprezentat aproape 90% din veniturile anuale de 5,1 miliarde de dolari ale Twitter în 2021. Acest total s-a prăbușit din cauza unui exod al agenților de publicitate declanșat de temerile legate de standardele de moderare pe platformă și de îngrijorările generale cu privire la conducerea lui Musk. Într-o postare de luna trecută, Musk a declarat că veniturile din publicitate din SUA au scăzut cu 60%, situație pe care a pus-o pe seama presiunilor din partea Anti-Defamation League, care face campanie împotriva antisemitismului și a intoleranței. Cu plăți trimestriale ale datoriilor de 300 de milioane de dolari și o scădere a principalei surse de numerar pentru a le plăti, compania trebuie să găsească bani în altă parte – dacă poate.

scroll to top