”Necazul meu, paradisul tău!” | Locuitorii din Canare organizează proteste împotriva turismului excesiv

,
Autor:    -  
sailing, sailboat, yacht
Fotografie de sailingstellar pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Locuitorii din Insulele Canare pregătesc proteste și greve, într-o reacție publică împotriva turismului excesiv. Mulți dintre cei nemulțumiți spun că au ajuns să doarmă în mașini sau chiar în peșteri, pentru că prețurile locuințelor au devenit prohibitive, din cauza afluxului uriaș de turiști, scrie Euronews.

Participanții la proteste susțin că fluxul nesustenabil de turiști le distruge viața, deși imaginea Insulelor Canare ca paradis al vacanțelor este prezentată drept una idilică.

În 2023, arhipelagul Canarelor a atras 14,1 milioane de turiști străini, un record absolut.

Un grup de activiști de pe insula Tenerife a anunțat chiar că intră în greva foamei, opunându-se construirii a două noi hoteluri. Anterior, autoritățile opriseră lucrările la Hotel La Tejita și Cuna del Alma din Puertito de Adeje, pe insula Tenerife din cauza încălcării legislației de mediu, dar construcția a fost reluată recent.

Organizația ”Canarias Se Agota” (”Insulele Canare Sold Out”) intenționează să organizeze demonstrații pe 20 aprilie în Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote și Las Palmas sub sloganul ”Insulele Canare au ajuns la limită”.

”Noi, cei pe aceste insule, am fost întotdeauna foarte primitori cu turiștii. Dar vrem un turism mai sustenabil. Tenerife este o insulă mică și cu resurse limitate. Drumurile sunt copleșite de traficul intens, sunt în stare de urgență din punct de vedere hidrologic, iar hotelurile sunt în continuare pline”, a declarat Ruben Zerpa, de la ”Canaries Se Agota”.

El a adăugat că turismul a determinat o creștere uriașă a prețurilor chiriilor, care au ajuns inaccesibile pentru mulți localnici:

”Câștig aproximativ 900 de euro și locuiesc cu partenera meu, dar chiria este de 800 de euro pe lună. Asta se întâmplă în Santa Cruz, care nu este nici măcar una dintre cele mai scumpe zone ale insulei”, a spus el.

Un alt protestatar, Ivan Cerdena Molina, a fost și mai dur:

”Airbnb și Booking sunt ca un cancer care înghit insula, puțin câte puțin. Nu avem nimic împotriva turiștilor individuali, dar industria crește și tot crește și utilizează atât de multe resurse, încât insula nu mai poate face față.”

O altă organizație locală a transmis că insulele ”se prăbușesc, din punct de vedere social și ecologic” sub presiunea turismului de masă.

Un raport al organizației ”Ecologiștii în Acțiune” a avertizat că aproape 34% din populația locală – aproape 800.000 de persoane – sunt expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială.

Afluxul imens de turiști din Insulele Canare pun, de asemenea, presiune asupra serviciilor de sănătate, gestionării deșeurilor, aprovizionării cu apă și biodiversității, mai spun ecologiștii.

Locuitorii au montat afișe și autocolante false pe care scrie ”Închis din cauză de supraaglomerare”, în încercarea de a descuraja turiștii în anumite locuri ticsite cu turiști.

Luna trecută, în apropierea unor obiective turistice populare de pe insula Lanzarote au apărut semne cu “Nu intrați!”, iar unele zone au fost închise cu lanțuri.

În alte zone, au apărut graffiti-uri pe care scrie ”My misery, your paradise” și “Tourists, go home!”.

”Este timpul boicotului activității turistice care ne expulzează de pe propriul pământ, cu instrumentele pe care le avem la dispoziție”, au scris activiștii pe rețelele de socializare.

Probleme similare sunt în așa-numita ”insulă a petrecerilor”, Ibiza, unde cazarea este foarte scumpă şi devine din ce în ce mai scumpă, iar prețurile chiriilor sunt complet disproporţionate faţă de câştigurile celor care lucrează pe insul, iar folosirea maşinii pe post de casă devine, și aici, o alternativă acceptabilă.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!