Nicio zi fără lobby-știi corporațiilor! AmCham: Taxa pe cifra de afaceri e taxă pe investiții
- Lobby-iștii corporațiilor-căpușă reliefate în celebrul serial-anchetă LISTA CĂPUȘELOR, dezvăluit exclusiv de jurnaliștii AFACERI.news, se adună roi.
- Presiuni puternice din partea diverselor companiilor multinaționale, așa-ziși analiști precum deloc convingătorul Iancu Guda sau instituții care păreau credibile.
- A venit rândul Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România) să atragă atenţia că taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei româneşti, pentru multe companii fiind de fapt o taxă pe investiţii, iar noua taxă va reduce potenţialul României de a atrage noi investiţii de amploare.
Conform AmCham, preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicţii trebuie să ţină cont şi de nivelul de digitalizare şi de capacitatea de colectare a administraţiei.
”În baza semnalelor primite de la companii şi a analizelor făcute, AmCham Romania atrage atenţia că taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei româneşti”,
transmite joi AmCham.
”Reiterăm apelul nostru pentru modernizarea şi digitalizarea administraţiei fiscale şi pentru închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislaţia actuală”,
afirmă reprezentanţii AmCham, care se dau de ceasul morții de grija, vezi Doamne, antreprenorilor mcii și afaceri de debut:
“Totodată, start-up-urile cu care ne mândrim ca ţară şi pe care le vedem şi ni le dorim să fie viitorii unicorni globali, vor fi printre cele mai afectate de o taxă pe cifra de afaceri, subminându-li-se puterea de capitalizare şi eforturile de internaţionalizare”.
AmCham continuă parcursul de lobby puternic pro-corporație, scoțând pe tapet scumpirile pe care taxa pe cifra de afaceri ar aduce-o:
“Nu în cele din urmă, deşi conceptual este o taxă aplicată companiilor, taxa pe cifra de afaceri va afecta inevitabil şi consumatorii finali prin scăderea puterii de cumpărare şi creşterea inflaţiei”.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat, luni seară, că încă se discută despre taxa de 1% pentru multinaţionale, care părea acum două săptămâni ca sigură. Aceasta era văzută ca un impozit minim pe profitpentru care ministrul a spus că se aşteaptă la critici. Să sperăm însă că nu va ceda complet tentativelor zilnice de lobby agresiv venit din partea companiilor-căpușă, iar sarcina fiscală va cădea tot pe micul antreprenor.
Întrebat, luni seară, la Digi 24, dacă există intenţia unei taxe de 1% pentru multinaţionale, dacă impozitul de 16% nu reprezintă 1% din cifra de afaceri, Marcel Boloş a afirmat:
”Există această discuţie, este văzută ca un impozit minim pe profit, cu toate că s-ar putea să ne lovim de critici”.