Închide

Nike a avut parte de cel mai fructuos Black Friday din istorie. Însă norii negri se apropie

Avatar
shoes, basketball, lebron james shoes

Fotografie de jeffjuit pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Rezultate de excepție pentru retailerul american de haine sportive și accesorii. La Nike, vânzările au crescut cu 17% în acest trimestru, aproape cea mai mare creștere din ultimul deceniu. Black Friday și Cyber Week au stimulat puternic cererea pentru încălțămintea și hainele sale sport.

În această toamnă, Nike a avut al doilea cel mai bun trimestru din mai bine de un deceniu. Vânzările au crescut cu 17%, ajungând la 13,32 miliarde de dolari (12,55 miliarde de euro). Doar al patrulea trimestru din 2021 a mers mai bine, cu o creștere de 95%, dar aceasta nu a fost o bază de comparație fiabilă, deoarece magazinele abia se redeschiseseră după restricțiile Covid.

Cererea a fost deosebit de puternică pe piața internă din SUA (+30%), deoarece consumatorii au așteptat cu nerăbdare o perioadă de sfârșit de an fără restricții sanitare, pentru prima dată după mult timp. În special în timpul Cyber Week, săptămâna Black Friday și Cyber Monday, creșterea vânzărilor a bătut toate recordurile.

În Europa, Orientul Mijlociu și Africa, vânzările au crescut cu 75% față de anul trecut. Doar China a continuat să sufere de pe urma măsurilor anti-Covid (-3%).

Nori negri: oferta este în continuare fragilă

Cu toate acestea, marjele rămân sub presiune, deoarece clienții sensibili la preț se bazează pe reduceri mari și promoții. Marjele brute au scăzut cu 300 de puncte de bază, ajungând la 42,9%.

Deși, spre ușurarea Nike, problemele de aprovizionare au fost în sfârșit rezolvate, costurile de transport și de logistică rămân mai mari. De asemenea, ușurarea ar putea fi de scurtă durată, deoarece China se luptă în continuare cu un val paralizant de Covid.

Cu toate acestea, directorul financiar Matthew Friend rămâne optimist, relatează RetailDetail. Nike este așadar pe drumul cel bun în ceea ce privește lichidarea stocurilor, iar livrările pentru primăvară sosesc deja mai repede. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să permită companiei să reglementeze mai bine marjele și prețurile în lunile următoare.

Marca sportivă se așteaptă să încheie exercițiul financiar în mai 2023 cu o creștere a vânzărilor de aproximativ 10%, excluzând efectele valutare.

scroll to top