Închide

Noi critici dure la “pachetul de sprijin”: Guvernul împarte vestele de salvare bugetarilor

Avatar
Life Jacket

Foto: arzaan.pk

Timp de citire: 2 minute

Coaliția aflată la guvernare a anunțat luni seară un pachet de sprijin socio-economic. Este vorba despre programul “Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. În realitate, așa cum am explicat AICI punct cu punct, încă un pachet de susținere a bugetarilor României în dauna mediului privat creator de locuri de muncă și plusvaloare. După ce reputatul profesor Mircea Coșea a comentat AICI pachetul de măsuri, pe care îl consideră orice, dar nu un pachet anticriză, a venit rândul unui alt analist economic, Adrian Negrescu, să pună la zid mult-trâmbițatul program.

Adrian Negrescu spune că:

România se îndreaptă spre un naufragiu economic și autoritățile, în loc să ia măsuri pentru repunerea economiei pe linia de plutire, se preocupă să împartă ,,veste de salvare’’ bugetarilor și pensionarilor. E greu să comentezi măsurile anunțate de coaliție, în condițiile în care nu avem detalii despre modul în care vor fi aplicate”

Analistul mai declară pentru dcnews.ro:

”Ce observăm, însă, este preocuparea autorităților pentru creșterea salariilor bugetarilor și modul discriminatoriu în care sunt tratați pensionarii, în funcție de nivelul pensiei”, explică economistul și adaugă că: ”Sunt atât de multe semne de întrebare încât e greu să înțelegi logica acestui nou pachet de sprijin, pentru că nu există o legătură între ele, nu există o corelație cu măsurile anunțate anterior și nu știm care va fi impactul real al acestora”.

Expertul și-a manifestat mirarea pe atitudinea paradoxală a Guvernului față de banul public:

”Anunți, pe de o parte, creșterea salariilor bugetarilor, dar pe de altă parte promiți reducerea cheltuielilor statului cu 10%. Asistăm, în continuare, la o continuă preocupare a politicienilor pentru soarta bugetarilor și niciun fel de măsură pentru cei care lucrează în mediul privat, alta decât ,,posibilitatea de a majora salariul minim cu 200 lei, fără taxe’’, o măsură cel puțin discutabilă din perspectiva eficienței, în contextul inflației”.

În privința ratelor la bănci, Adrian Negrescu apreciază că:

Amânarea ratelor pentru 9 luni reprezintă, așa cum am mai spus, un cadou otrăvit pe care cred că oamenii n-ar trebui să îl primească. Mai bine să meargă la bancă și să își renegocieze împrumuturile, să aibă o rată fixă pe următorii 2 ani, să plătească cât pot, pentru că altfel, prin amânarea ratelor, se vor trezi peste 9 luni cu o povară și mai mare, cu dobândă la dobândă”.

Despre reducerea cheltuielilor bugetare promise de coaliție, expertul afirmă că:

”Legat de reducerea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, în esență este un angajament bun, dar rămâne de văzut de unde vor fi tăiați banii (probabil tot de la contractele cu privații), în condițiile în care sunt exceptate investiţiile, salariile, pensiile şi asistenţa socială”.

Abordând tema suspendării angajărilor la stat, Adrian Negrescu a spus că acest lucru trebuia făcut de mult și a adăugat că ”mai mult chiar de atât, trebuia redus aparatul bugetar prin externalizarea unor structuri, însă aici vorbim de reforme, ceea ce reprezintă în continuare doar o chestie aspirațională pentru România”.

”La fel de aspirațional este și angajamentul privind accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR. Să nu uităm că, până acum, din cei 4 miliarde euro aflați la BNR, nu am cheltuit niciun ban, pentru că n-am știut pe ce și mai ales cum”, a conchis analistul economic Adrian Negrescu.

scroll to top