Închide

Noul pachet de sancțiuni împotriva Bielorusiei, aprobat în ciuda ezitărilor Austriei

Avatar
Belaruskali

Exploatare de potasiu în Bielorusia. Sursa foto: RIA Novosti / Andrey Aleksandrov.

Timp de citire: 2 minute

Consiliul Uniunii Europene a aprobat astăzi noile măsuri restrictive împotriva regimului din Bielorusia, ca răspuns la escaladarea gravă a încălcărilor drepturilor omului și a represiunii violente a societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor în această țară, precum și la deturnarea zborului Ryanair Atena-Vilnius spre Minsk, pe 23 mai 2021, pentru arestarea activistului-jurnalist Roman Protasevich și a partenerei lui de viață, Sofia Sapega, anunță instituția europeană.

Printre măsurile aprobate joi, 24 iunie, se numără:

  • Interdicția vânzării, transferului sau exportului de echipament și tehnologii folosite pentru monitorizarea și interceptarea telecomunicațiilor și traficului de internet în scopuri militare;
  • Restricționarea comerțului de produse de petrol, îngrășământ cu săruri de potasiu, și produse de tutun;
  • Restricționarea accesului autorităților din Belarus la piețele de capital din UE;
  • Banca Europeană de Investiții va opri toate plățile către sectorul public din Belarus;
  • Statele membre UE vor limita influența Belarusului în băncile europene de dezvoltare multilaterală.

Decizia de astăzi pune în aplicare concluziile Consiliului European din 24 și 25 mai 2021, în care șefii de stat și de guvern ai UE au solicitat Consiliului Uniunii Europene să interzică survolarea spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus și să împiedice accesul la aeroporturile din Uniune pentru zborurile operate de aceste companii aeriene. De asemenea, alte măsuri necesare au cuprins suplimentarea listei de persoane și entități bieloruse aflate sub sancțiuni relevante și specifice.

Sancțiunile vizează 166 de persoane, inclusiv pe președintele Belarusului, și 15 entități. Indivizilor vizați le-au fost înghețate bunurile din UE și li s-a interzis pătrunderea în spațiul european.

Efecte concrete și efecte ascunse

Sancțiunile UE care îi vor durea cel mai mult pe liderii de la Minsk se referă la restricționarea comerțului cu produse petroliere, produse din tutun și potasiu. Exporturile de potasiu și produse petroliere, în special îngrășămintele chimice, sunt unele dintre principalele produse de export și surse de venituri în valută pentru Bielorusia.

Compania de stat Belaruskali controlează aproximativ 20% din piața mondială de potasiu și furnizează aproximativ 25% din cererea UE. Anul trecut, exporturile de produse pe bază de potasiu au generat venituri de 2,4 miliarde de dolari pentru Bielorusia, potrivit biroului național de statistică al țării.

Un alt posibil efect – de această dată mai puțin evident – rezidă din ezitările și rezervele Austriei de a aproba pachetul de sancțiuni.

Austria se împotrivea sancțiunilor împotriva sectorului financiar, de teamă că ar putea leza legătura sectorului bancar austriac cu piața bielorusă. Grupul austriac Raiffeisen este unul dintre principalii jucători din sectorul financiar-bancar din Bielorusia.

scroll to top