Închide

Britanicii restricționează drastic publicitatea la alimentele care conțin sare, zahăr și grăsimi

Avatar
Bread food salad healthy

Fotografie de Artem Podrez pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Guvernul de la Londra va impune o interdicție la nivel național în ce privește difuzarea de reclame TV înainte de ora 21:00 pentru produsele alimentare bogate în zahăr, sare și grăsimi. Lista de produse afectate de restricții cuprinde ciocolata, burgerii, băuturile răcoritoare, prăjiturile, dulciurile de orice fel, înghețata, biscuiții, sucurile îndulcite, chips-urile sau pizza, scrie BBC.

De asemenea, autoritățile vor stabili reguli noi privind promovarea online, însă companiile care vând acest tip de produse vor putea în continuare să opereze propriile site-uri web. Anul trecut a fost propusă o interdicție totală a publicității online, inclusiv a deținerii și operării de site-uri web, dar restricțiile au fost relaxate după consultări cu părțile interesate.

Boris Johnson a anunțat că reducerea obezității, care afectează peste un sfert dintre adulții din Marea Britanie, este o prioritate zero pentru guvern.

De cealaltă parte, companiile din industria alimentară au susținut că interzicerea oricărei forme de publicitate pentru aceste produse – o piață în valoare de sute de milioane de lire sterline pe an – ar fi o măsură disproporționată.

Potrivit propunerii guvernului, de la sfârșitul anului viitor, anunțurile și reclamele TV care promovează mâncarea caracterizată drept nesănătoasă – inclusiv cerealele pentru micul dejun, iaurturile, semi-preparatele, precum și preparatele congelate de tipul nugget-urilor de pui sau pește – vor fi permise exclusiv între orele 21:00 și 05:30.

Regulile nu vor afecta companiile cu mai puțin de 250 de angajați.

Totodată, Departamentul pentru Sănătate a anunțat că restricțiile nu vor afecta unele alimente bogate în zaharuri, sare sau grăsimi – cum ar fi mierea, uleiul de măsline, fructele de avocado și pasta tartinabilă Marmite (un produs alimentar din extract de drojdie, foarte bogat în vitamine din complexul B) – întrucât despre acestea nu au fost prezentate dovezi că ar contribui semnificativ la obezitatea infantilă.

”Ne angajăm să îmbunătățim sănătatea copiilor noștri și să combatem obezitatea. Conținutul media pe care îl văd tinerii poate avea un impact asupra alegerilor pe care le fac și a obiceiurilor pe care și le formează. În ce privește copiii care petrec mai mult timp online, este vital să acționăm pentru a-i proteja de publicitatea la alimente nesănătoase”, a spus ministrul sănătății publice de la Londra, Jo Churchill.

Începând din anii 1990, populația Marii Britanii a avut tot mai multe probleme cu greutatea, mai mult de 60% din populația adultă fiind acum supraponderală sau obeză, potrivit NHS Digital. Problemele încep adesea încă din copilărie, iar locuirea în mediile defavorizate reprezintă un factor de risc suplimentar, sugerează cercetările.

Guvernul a anunțat că dorește să îi țină departe pe tinerii britanici de la consumul în exces al produselor nesănătoase și, din 2018, producătorii sunt obligați să plătească taxe suplimentare pentru băuturile bogate în zaharuri.

Boris Johnson pe ”drumul Damascului”

În 2006, actualul premier Boris Johnson a luat apărarea mamelor care – în ciuda eforturilor de convingere depuse de chef-ul vedetă TV Jamie Oliver, pentru a îmbunătăți calitatea meselor oferite elevilor din sistemul de educație publică – le strecurau copiilor lor alimente nesănătoase în pachețele, întrucât susțineau că dietele impuse i-ar fi înfometat.

”Să-i lase pe oameni să mănânce ceea ce le place. Ce are dacă aduc niște plăcințele pentru copiii lor?”, spunea el la acea dată.

Părerile lui s-au schimbat cu totul, în special de anul trecut, când a fost internat în spital cu o formă relativ complicată de Covid-19.

Johnson spunea, la externare, că obezitatea este unul dintre ”adevărații factori de comorbiditate” asociați bolii, adăugând că ”pierderea în greutate este, cu siguranță, una dintre modalitățile prin care vă puteți reduce riscul asociat cu coronavirusul”.

Publicitarii contraatacă

Institutul Practicienilor în Publicitate din Marea Britanie – organizație care reprezintă marile agenții de publicitate din arhipelagul britanic – a anunțat că, în urma studiului de impact al măsurilor, realizat chiar de guvern, restricțiile anunțate ar elimina doar aproximativ 1,7 calorii pe zi din dieta unui copil – adică echivalentul unei jumătăți de bomboane învelite în ciocolată.

Directorul pentru afaceri juridice al Institutului, Richard Lindsay, a declarat:

”Interdicțiile vor face prima pagină prin presă și vor sugera că guvernul face, totuși, «ceva», atâta doar că ceea ce face este profund greșit și va servi doar la distrugerea unor business-uri, nu la protejarea sănătății copiilor”.

În contrapartidă, Charmaine Griffiths, director executiv al British Heart Foundation, a declarat:

”Aceste planuri reprezintă un îndrăzneț pas îndrăzneț pentru protejarea copiilor, pentru a-i proteja de potopul de publicitate pentru mâncare nesănătoasă. Introducerea acestui prag la ora 21:00 pentru reclamele la mâncare nesănătoasă și restricțiile suplimentare pentru publicitatea online reprezintă o parte importantă în construirea unui mediu mai sănătos, în care opțiunea sănătoasă trebuie să fie opțiunea cea mai la îndemână.”

scroll to top