Închide

O nouă ofertă Auchan pentru Carrefour prinde aripi? Piața franceză de retail, sub asalt german

Avatar
Auchan Carrefour

Colaj foto: fucaa.com

Timp de citire: 2 minute

Auchan a reluat lucrările la un potențial acord pentru Carrefour, după ce negocierile anterioare s-au prăbușit în toamnă, au spus unele surse, cerând să nu fie identificați, deoarece discuțiile sunt private. Potrivit acestora, s-au purtat discuții cu firme de capital privat, inclusiv CVC Capital Partners, despre asocierea la o ofertă.

Acțiunile Carrefour au crescut pentru a opta zi consecutiv miercuri, cea mai lungă serie din ultimii patru ani. Au câștigat până la 6,6% la Paris și au crescut cu 3,5% la 5:16 p.m. în capitala Franței, oferind companiei o valoare de piață de aproximativ 13,4 miliarde de euro (15,2 miliarde de dolari), potrivit Bloomberg.

O combinație cu Carrefour ar ajuta familia fondatoare a lui Auchan (Mulliez) să creeze cel mai mare “băcan” din Franța și să-și consolideze poziția pe fondul provocărilor din partea rivalilor germani pe segmentul prețurilor mici. Orice tranzacție ar avea nevoie de sprijinul acționarilor de bază ai Carrefour, a familiei Moulin și a magnatului brazilian de retail Abilio Diniz.

Deliberările sunt în desfășurare și nu există nicio certitudine că vor duce la o ofertă. Reprezentanții Auchan, Carrefour și CVC au refuzat să comenteze.

Discuțiile Carrefour cu privire la vânzarea către retailerul canadian Alimentation Couche-Tard Inc. s-au prăbușit la începutul anului 2021, pe fondul opoziției puternice din partea guvernului francez. Ulterior, Auchan a încercat să cumpere Carrefour cu aproximativ 21 de euro pe acțiune, sau 16,6 miliarde de euro, doar pentru a vedea că discuțiile se blochează asupra prețului și structurii, a informat Bloomberg News în octombrie.

Piața franceză de retail

Piața franceză a alimentelor este văzută ca pregătită pentru consolidare pe fondul concurenței atrăgătoare din partea unor retaileri precum Aldi și Lidl. Liderul, Leclerc SA, are o cotă de piață de 22,7%, urmat de Carrefour cu 19,4%, potrivit datelor furnizorului de cercetare Kantar. Auchan ocupă locul cinci, cu 9,2%.

Provocările cu care se confruntă băcănii includ, de asemenea, nevoia de a spori capacitățile de comerț electronic. Directorul executiv al Carrefour, Alexandre Bompard, a prezentat în noiembrie un plan care include un efort de investiții digitale de 3 miliarde de euro în următorii patru ani. Anul trecut, cel de-al 2-lea băcaniu francez a făcut echipă cu gigantul de livrare Uber Technologies Inc pentru a oferi produse alimentare de 15 minute în Franța și a luat, de asemenea, o participație în start-up-ul de livrare Cajoo.

Între timp, Auchan a fost afectată de expunerea sa la cele mai mari hipermarketuri, un mare ghișeu unic care vinde totul, de la alimente la haine. În cazul lor, mulți se află în suburbiile orașului din partea de nord a Franței, o regiune care se confruntă cu dificultăți economice, potrivit lui Clement Genelot, analist la Bryan Garnier. Acest format și-a pierdut atractivitatea față de clienți.

Luna trecută, brandul Mulliez a zguduit conducerea de top a retailerului, deoarece încearcă să accelereze tranziția alimentară și digitală, precum și procesul de luare a deciziilor.

„Familia Mulliez nu poate repara Auchan de una singură”, a spus Genelot. „De aceea nu are altă opțiune decât un acord de fuziuni și achiziții cu Carrefour.”

O înțelegere între doi dintre cei mai mari băcani din Franța ar urma să vină într-un moment delicat, cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor prezidențiale din aprilie. O combinație ar putea duce la reduceri de locuri de muncă din cauza suprapunerilor, declanșând în același timp controlul antitrust din partea autorităților de reglementare.

scroll to top