Închide

OCDE îndeamnă UE să majoreze în continuare ratele dobânzilor

Avatar
euro, currency, dollar

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

În cel mai recent raport al său, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) afirmă că sunt necesare reforme suplimentare pentru a contribui la redresarea economică europeană post-pandemică, potrivit Euronews.

Potrivit OCDE, UE trebuie să consolideze piața unică și să mențină o poziție monetară restrictivă dacă dorește să combată inflația și să stimuleze rezistența economiei europene.

Într-un raport publicat la 6 septembrie, OCDE a afirmat că Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să majoreze ratele dobânzilor cât mai mult timp posibil pentru a readuce inflația pe o traiectorie sustenabilă către obiectivul de 2%.

Cele mai recente date din august au arătat că inflația în cele 20 de țări din zona euro a fost de 5,3%, iar proiecțiile arată că aceasta va scădea la 3,2% în 2024.

Raportul vine în contextul în care țările de pe continent și nu numai se confruntă cu efectele persistente ale pandemiei COVID-19 și cu invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Revenirea de după pandemie a fost atenuată de consecințele războiului, care au dus la creșterea prețurilor la energie pe măsură ce țările europene și-au redus dependența de combustibilii fosili ruși și au agravat criza costului vieții.

În efortul de a limita inflația, BCE a majorat succesiv ratele dobânzilor, ajungând la 3,75% în iulie, un nivel record comun înregistrat ultima dată în anul 2000.

Privire de ansamblu asupra economiei zonei euro

În raportul său, OCDE a oferit o perspectivă asupra economiei zonei euro.

Consumul privat, care asigură aproape un sfert din PIB, este în prezent în creștere în zona euro și este susținut de piețe puternice ale forței de muncă. Studiul spune că salariile vor continua să crească în 2023, înainte de a începe să se relaxeze treptat în 2024. Pe de altă parte, ratele mai mari care duc la creșterea costurilor și incertitudinea din economia mondială vor greva investițiile private.

Ajutoarele de stat și planurile de redresare

Cu toate acestea, în ciuda perspectivelor oarecum pozitive, pentru a combate “provocările critice” ale crizei energetice și ale crizei costului vieții, UE trebuie să își protejeze piața unică, potrivit OCDE. Aceasta a afirmat că poate face acest lucru menținând o politică monetară restrictivă și simplificând mobilitatea forței de muncă și normele privind lucrătorii detașați, acordându-le un acces mai ușor la piață și sporind versatilitatea acesteia.

Organizația a declarat că UE ar trebui, de asemenea, să evite să relaxeze și mai mult normele privind ajutoarele de stat, așa cum a făcut-o în timpul pandemiei, astfel încât concurența să nu fie înclinată în favoarea întreprinderilor din țările cu mai multe resurse fiscale.

Organizația a sugerat, în schimb, un cadru de ajutoare de stat mai bine orientat și recomandă blocului comunitar să redirecționeze resursele UE pentru cercetare și dezvoltare (cercetare și dezvoltare) și inovare ecologice.

Un pas important în acest sens este punerea în aplicare de către UE a planului de redresare a UE de nouă generație, în cadrul căruia statele membre au convenit să investească 807 miliarde de euro pentru a se ajuta reciproc să “iasă mai puternice din pandemie”, alocând bani pentru tehnologii ecologice, digitalizare și asistență medicală.

Tranziția ecologică și lupta împotriva corupției

O altă modalitate prin care UE poate proteja și susține piața unică este intensificarea eforturilor de combatere a criminalității financiare și accelerarea tranziției ecologice.

Blocul comunitar ar trebui să continue să coordoneze eforturile naționale de combatere a corupției și a fraudei prin alinierea standardelor minime în toate statele membre și prin consolidarea măsurilor de prevedere. Procedând astfel, s-ar proteja piața unică prin menținerea eficienței economice și prevenirea risipei de resurse publice, a declarat OCDE.

Între timp, o tarifare mai puternică a carbonului, subvenții pentru tehnologiile regenerabile care nu sunt încă competitive și alte măsuri de reglementare vor facilita tranziția ecologică a UE, potrivit OCDE.

Potrivit acesteia, un element important al tranziției este energia sigură și la prețuri accesibile, dar pentru aceasta UE trebuie să își integreze în continuare piețele de energie electrică.

“Piețele de capital mai profunde ar putea sprijini dezvoltarea de noi tehnologii curate, în timp ce îmbunătățirea mobilității forței de muncă și a competențelor va contribui la reducerea costurilor de tranziție”, a precizat OCDE.

scroll to top