Închide

Pâinea europenilor, mai scumpă ca oricând. Creșterea prețului în România, peste media UE

Avatar
Sourdough bread loaves baking

Fotografie de Tommaso Urli pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

În august 2022, prețul pâinii din Uniunea Europeană a fost, în medie, cu 18% mai mare decât în august 2021, ceea ce reprezintă o creștere uriașă față de anul anterior, când prețul pâinii crescuse cu doar 3% față de aceeași lună din 2020, potrivit datelor prezentate luni de Biroul European de Statistică – Eurostat.

Unele țări au fost mult mai afectate decât altele, potrivit datelor Eurostat. Cea mai mare rată medie de variație a prețurilor la pâine a fost înregistrată în Ungaria (+66% în august 2022 față de august 2021), urmată de Lituania (+33%), Estonia și Slovacia (ambele +32%).

La polul opus, cea mai mică rată medie de variație a prețurilor la pâine a fost înregistrată în Franța (+8% în august 2022), Olanda și Luxemburg (ambele +10%).

România se află pe locul 10 în topul scumpirilor, cu o creștere a prețului pâinii de 25,2% în decursul ultimului an.

20220919 Breadpercountry Webv2
Creșterea prețului pâinii în statele membre UE în perioada august 2021-august 2022. Sursa: Eurostat.

Pâinea, legumele, carnea – cele mai multe alimente au devenit mai scumpe. Prețurile pentru uleiurile și grăsimile de gătit au crescut în mod deosebit de brusc, dar și alimentele de bază importante, cum ar fi pâinea, au devenit semnificativ mai scumpe. Acest fapt se datorează în special invadării Ucrainei de către Rusia, eveniment care a perturbat în mod semnificativ piețele globale, Rusia și Ucraina fiind mari exportatori de cereale, grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea-soarelui) și îngrășăminte, mai precizează comunicatul Eurostat.

scroll to top