Părinții Mega Image fac ordine în teritoriu: prea puțin verde, prea puțin plant-based
- Supermarketurile nu fac încă suficient pentru mediu și climă: ele transferă cea mai mare parte a responsabilității către consumatori.
- Ahold Delhaize, compania-părinte din Olanda a Mega Image, dă cu biciul în teritoriu și își actualizează obiectivele privind clima, concentrându-se asupra furnizorilor, produselor și clienților săi.
- Furnizorii vor trebui să înceapă să își reducă emisiile, în timp ce magazinele vor avea mai multe produse pe bază de plante.
La fel ca multe multinaționale, Ahold Delhaize a promis că va deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050: retailerul vrea să își reducă emisiile de carbon la zero net pe tot lanțul valoric. Grupul de supermarketuri consideră că acum depinde în principal de clienți și de furnizori să își facă partea lor. Până în 2030, emisiile din acea parte externă a lanțului valoric (domeniul de aplicare 3) trebuie să scadă cu cel puțin 37 %.
Fermierii și producătorii pentru Delhaize, vizați
Ahold Delhaize a schimbat baza de comparație de la 2018 la 2020: emisiile de carbon trebuie, prin urmare, să scadă cu 37 % față de 2020, în loc de față de 2018, așa cum era cazul anterior. În consecință, mii de furnizori, producători și fermieri vor trebui să facă eforturi suplimentare.
Ahold Delhaize afirmă că dorește să încurajeze și să sprijine furnizorii să își asume obiective de reducere a emisiilor bazate pe date științifice. Deșeurile alimentare, ambalajele și transportul, domenii unde Delhaize nu stă prea bine, sunt cele mai multe dintre ele menite să fie reduse în acest mod.
“Mărcile noastre pot contribui prin sprijinirea furnizorilor și fermierilor lor cu acțiuni concrete de mediu. Ele pot face acest lucru, de exemplu, prin încheierea de contracte pe termen lung cu fermierii”, explică Jan Ernst de Groot, Chief Sustainability Officer la Delhaize, într-un exercițiu de PR pentru RetailDetail.
Lipsa interesului retailerilor pentru gama plant-based
Lanțurile de supermarketuri nu-și încurajează suficient clienții să consume mai multe alimente pe bază de plante: două din trei mese gata preparate conțin carne sau pește, abia 4 % sunt pe bază de plante.
Carnea și peștele sunt în centrul atenției în pliantele supermarketurilor, iar porțiile mari de carne reprezintă standardul.
Consumatorii trebuie să caute în mod activ produse sustenabile în gama de produse – dacă există vreunul.
La Aldi și Lidl, nu sunt disponibile opțiuni durabile în jumătate din grupele de produse analizate. De asemenea, nu există aproape niciun plan de acțiune pentru reducerea defrișărilor. Deșeurile și pierderile de alimente sunt în vizor, dar lipsesc obiectivele măsurabile și raportarea. Doar Delhaize, care în România deține rețeaua Mega Image, a publicat un plan de acțiune.
Retailerul Albert Heijn dă deja un bun exemplu în materie de plant-based: până în 2030, vrea să reducă proteinele de origine animală la 40 %, iar celelalte 60 % ar trebui să fie pe bază de plante.
Celelalte lanțuri europene vor stabili, de asemenea, un astfel de “raport de proteine” până la sfârșitul anului 2024.
Pe lângă mai multe opțiuni vegane și vegetariene, Ahold Delhaize promite să încurajeze și să recompenseze clienții care fac alegeri mai sustenabile. Programul de reduceri Nutri-Boost al Delhaize este deja un exemplu de astfel de program de fidelizare, oferind reduceri doar la opțiunile mai sănătoase. În plus, grupul dorește să creeze mai multă transparență prin intermediul sistemelor de navigație și etichetare. În general, grupul dorește în continuare să sporească stilul de viață sănătos.
În ceea ce privește propriile operațiuni (domeniul de aplicare 1 și 2), Ahold Delhaize își menține angajamentul de a deveni net-zero până în 2040, cu un obiectiv intermediar de reducere cu 50 % până în 2030.