PepsiCo își vede veniturile pe tobogan, deși a scumpit substanțial produsele. Retailerii pun gigantul la colț

, ,
Autor:    -  
Pepsi Star Pepsico Pufuleti Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Timp de citire: 3 minute

Creșterile substanțiale de prețuri au stimulat profiturile PepsiCo, dar multinaționala se confruntă cu vânzări mai mici și volume în scădere, în special în Statele Unite. De altfel, există o tendință negativă în afacerile companiei. Iar conflictele cu retailerii pe seama prețurilor mari se țin lanț.

În al patrulea trimestru din 2023, PepsiCo a majorat prețurile cu 9% în medie, dar volumele au scăzut cu 4%. Ca urmare, vânzările au scăzut ușor, până la 25,9 miliarde de euro.

Analiștii sunt dezamăgiți de această tendință negativă a vânzărilor, deși, în același timp, văd că profitul net a crescut puternic, de la 481 de milioane de euro la 1,2 miliarde grație scumpirilor majore, uneori nejustificate de taxele noi pe zahăr adoptate de mai multe țări printre care și România.

PepsiCo nu este singurul producător de bunuri de larg consum care își vede volumele sub presiune.

La începutul săptămânii trecute, și Unilever a trebuit să recunoască faptul că tot mai mulți consumatori apelează la mărcile private din cauza inflației ridicate.

Carrefour boicotează PepsiCo

Retailerii oferă, de asemenea, rezistență. Carrefour a retras luna trecută produsele Pepsi, Lays și Quaker de pe rafturile din mai multe țări, din cauza nemulțumirilor legate de creșterile de preț, despre care retailerul a spus că sunt “inacceptabile”.

Carrefour își anunța clienții încă de la începutul anului că nu va mai vinde produsele PepsiCo, precum Pepsi, chipsurile Lay’s și 7Up, deoarece au devenit prea scumpe, în cea mai recentă luptă pentru prețuri între retaileri și giganții mondiali din domeniul alimentar.

Rafturile cu produse PepsiCo din magazinele Carrefour din Franța au fost însoțite de o notă pe care scria

“Nu mai vindem această marcă din cauza creșterii inacceptabile a prețurilor!”,

a declarat un purtător de cuvânt al retailerului francez, citat de Retail Detail.

Shrinkflation, plătești mai mult, cumperi mai puțin

De asemenea, cel mai mare lanț de magazine alimentare din Europa, Carrefour, a decis să iasă la luptă împotriva marilor companii din industria alimentară care au recurs la trucuri meschine pentru a crește prețurile produselor fără ca clienții să își dea seama prea ușor.

Francezii au aplicat autocolante pe o serie de produse, de la ciocolată Lindt la Lipton Ice Tea, pentru a face presiuni asupra marilor furnizori de bunuri de larg consum, ca Nestlé, PepsiCo sau Unilever, care au micșorat ambalajele, dar au păstrat prețurile identice sau chiar le-au crescut, în ceea ce se numește shrinkflation sau “micșorinflație” –  mai multe despre acest termen aflați dintr-un episod special al podcastului nostru #LecțiadeEconomie AICI.

Angajații magazinelor Carrefour au aplicat în toamnă autocolante pe produsele care au scăzut în dimensiuni, dar care costă mai mult chiar și după ce prețurile materiilor prime și energiei au scăzut. Intenția retailerului era de a obține sprijinul consumatorilor.

Un exemplu dat de Carrefour este cel al unei sticle de Lipton Ice Tea fără zahăr cu aromă de piersici, produsă de PepsiCo, al cărei volum s-a redus de la 1,5 litri la 1,25 litri, însă prețul unitar per litru a crescut cu 40%.

Grupurile de consumatori spun că ”micșorarea”, numită și „shrinkflation” este o practică larg răspândită, de care se fac vinovate și supermarketuri precum Carrefour în cazul produselor lor sub marcă proprie.

Furia consumatorilor

În contextul “shrinkflation”, în Marea Britanie, consumatorii au căutat alternative în magazinele de tip discount, precum Aldi și Lidl, preferând să achiziționeze produse sub mărcile proprii ale acestor magazine.

Consumatorii din întreaga lume continuă să își limiteze cheltuielile pe fondul evoluției provocatoare a costului vieții, 94% dintre ei fiind acum îngrijorați de creșterea costurilor de trai, în timp ce continuă să se confrunte cu inflația, potrivit celei de-a 12-a ediții a studiului EY Future Consumer Index.

De asemenea, conform rezultatelor unui sondaj, aproximativ o cincime dintre cumpărători au decis să nu mai cumpere produsele care au suferit micșorări. Astfel, această tendință a generat o schimbare în comportamentul de cumpărare al consumatorilor, care își exprimă nemulțumirea față de această practică și caută alternative mai convenabile și satisfăcătoare.

Mai multe despre shrinkflație, descoperiți în #LecțiadeEconomie, în format text sau podcast audio.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!