Petrolul a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni
Preţurile petrolului au scăzut luni cu circa 7%, la cele mai reduse niveluri din ultimele două săptămâni, eforturile diplomatice dintre Ucraina şi Rusia părând că ar putea pune capăt conflictului lor, ceea ce ar stimula aprovizionarea globală, în timp ce o interdicţie de călătorie din China, legată de pandemia de Covid-19, pune sub semnul întrebării perspectivele cererii, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 6,3%, la 105,56 dolari pe baril.
Contractele pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, au scăzut cu 7,2%, la 101,51 dolari pe baril.
Cotaţiile petrolului au consemnat astfel cele mai reduse niveluri de închidere după 28 februarie.
Ambele contracte au crescut de la invazia Rusiei în Ucraina declanşată pe 24 februarie, avansul de la începutul anului fiind de aproximativ 34%.
”Pe lângă noile discuţii dintre Ucraina şi Rusia, bănuiesc că noile restricţii în China sunt motivul unui început negativ de săptămână pentru ţiţei”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la banca UBS.
Contractele Brent şi WTI au înregistrat cele mai volatile 30 de zile din iunie 2020.
WTI a avut cea mai volatilă lună în aprilie 2020, când preţurile au devenit negative, în timp ce Brent a cunoscut cea mai volatilă lună în ianuarie 1991, în timpul războiului din Golful Persic.
Ucraina a declarat luni că a început discuţii ”dure” cu privire la încetarea focului, retragerea imediată a trupelor şi garanţiile de securitate cu Rusia, în ciuda unei clădiri rezidenţiale din Kiev, soldată cu victime.
O provincie din nord-estul Chinei a impus o interdicţie rară de călătorie din cauza unui focar de Omicron.
”Preţurile petrolului ar putea continua să se modereze în această săptămână, deoarece investitorii au digerat impactul sancţiunilor asupra Rusiei, şi semnele de negociere pentru încetarea focului în Ucraina”, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets, o companie de servicii financiare.
Producţia Rusiei de petrol şi gaze condensate a crescut în acest an la 11,12 milioane de barili pe zi, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu datele de producţie, în ciuda sancţiunilor.
Statele Unite au anunţat interzicerea importurilor de petrol din Rusia, iar Marea Britanie a declarat că le va elimina treptat până la sfârşitul anului 2022.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de ţiţei şi produse petroliere, livrând aproximativ 7 milioane de bpd sau 7% din livrările globale.
Un ministru a declarat că premierul britanic Boris Johnson încearcă să convingă Arabia Saudită să-şi crească producţia de petrol, în timp ce şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a îndemnat ţările producătoare de petrol să pompeze mai mult.
India a spus că va lua măsuri ”adecvate”, indicând că ţara ar putea elibera mai mult petrol din rezervele naţionale.