Închide

Piața berii, pe tobogan. Robert Uzună, Ursus: Orice creștere de taxe se regăsește în vânzări

Avatar
Sticla Bere Sticle Magazin Supermarket Bax Raft Beri Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Piața berii din România este pe tobogan și în acest an. Aceasta a cunoscut în prima jumătate a anului o contracție de 9%, pusă pe seama creșterii taxelor, dar și a vremii nefavorabile. Orice proiecție de business devine foarte fragilă la intersecția a trei crize simultane, spune Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs al Ursus Breweries.

Această scădere a pieței este pusă pe seama unei serii de factori. Printre cei mai importanți sunt scăderea puterii de cumpărare și contextul economic dificil, dat de accelerarea ratelor de inflație și a prețurilor materiilor prime.

Un alt factor responsabil de scădere este creșterea alarmantă a costurilor de producție, care se menține și în acest an, chiar dacă anumite categorii de costuri, cum ar fi cele cu energia, s-au stabilizat.

Au mai contribuit la aceste rezultate și temperaturile sub media perioadei normale de început de vară, berea fiind o băutură al cărei consum este puternic influențat de vreme.

Anul trecut industria a experimentat o contracție de 5%.

De la 1 august 2022, valoarea de bază a accizei la bere a fost majorată cu 20%, iar începând cu 1 ianuarie 2023, nivelul de bază al accizei a crescut cu încă 6%, până la valoarea de 4,20 lei/hl/°Plato.

„Orice creștere de taxe se regăsește în vânzări și trebuie să recunosc faptul că și noi suntem afectați. Anul trecut, costurile cu tot ce însemna producție (utilități, materie primă) erau mai mari cu 60% în luna mai față de luna mai din 2021. E și mai greu să faci proiecții de business atunci când ești la intersecția a trei crize – sfârșitul pandemiei, război, criza materiei prime”,

declară Robert Uzună, citat de Progresiv.

Ursus Breweries, liderul pieţei de bere, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 2,27 miliarde de lei (circa 462 mil. euro), în creştere cu peste 6% faţă de anul precedent, potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe.

scroll to top