Închide

Poluarea ne omoară pe capete: rata de deces în România, dublă față de media UE

Avatar
gas mask, apocalypse, monitor

Fotografie de Mysticsartdesign pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Un raport publicat recent de Agenția Europeană de Mediu arată că peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului. Pe țări, în România un deces din cinci este legat de poluare, în timp ce cea mai mică pondere a deceselor cauzate de condițiile de mediu se înregistrează în Suedia și Danemarca (10%), potrivit raportului.

În document sunt analizate date privind influența mediului înconjurător asupra sănătății și bunăstării europenilor. Potrivit studiului, citat de Deutsche Welle, în Europa poluarea aerului ar fi, ca și până acum, cea mai mare amenințare la adresa sănătății din partea mediului.

Agenția insistă însă că situația s-a îmbunătățit considerabil în ultimii 30 de ani. În 1990, numărul deceselor provocate de poluarea aerului era de un milion.

Există însă și alte surse de poluare a mediului înconjurător care costă vieți omenești: poluarea fonică ar fi pe locul al doilea, ei fiindu-i atribuite 12.000 de morți premature. Efectele schimbărilor climatice ar avea de asemenea un impact tot mai mare – de exemplu prin valuri de caniculă și inundații. Oamenii din mediul urban ar fi afectați în cea mai mare măsură de urmările modificărilor climatice, potrivit lui Catherine Ganzleben de la Agenția Europeană de Mediu.

România, în topul nefericit al deceselor cauzate de poluare

Cea mai gravă situație din UE se înregistrează în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului.

Potrivit raportului Agenției Europene de Mediu, în aproximativ 10% dintre orașe, inclusiv orașele din România și Italia, peste 20% dintre oameni nu aveau spații verzi în apropierea locuinței, în timp ce într-un un sfert dintre orașele examinate, inclusiv Glasgow, Madrid, Praga, Stockholm, Torino și Viena, 98% din populațiile urbane aveau zone verzi la câțiva pași.

Cercetările se bazează pe date din 2012 ale Organizației Mondiale a Sănătății privind cauzele deceselor și îmbolnăvirilor. Potrivit OMS, cam 13% din decesele anuale din UE – adică 630.000 de morți premature – ar fi provocate de factori de mediu, adică ar putea fi evitate. Cauzele de deces cele mai frecvente sunt cancerul, bolile de inimă și atacurile cerebrale.

Sărăcia ca factor de risc

“În timp ce în Europa observăm îmbunătățiri în protecția mediului, iar planul Green Deal arată orientarea clară spre un viitor sustenabil, raportul actual dovedește că este nevoie de măsuri pentru a-i proteja pe cei mai periclitați cetățeni din societatea noastră”, a declarat directorul executiv al Agenției Europene de Mediu, Hans Bruyninckx.

Sărăcia ar merge adesea mână în mână cu viața într-un mediu poluat și cu sănătatea precară. “Combaterea acestui context trebuie să fie parte integrală din strategia privind o Europă mai integrată și mai sustenabilă.”

Agenția mai subliniază faptul că etnia romă este mai expusă riscurilor de mediu, menționând faptul că 68% dintre membrii acesteia din România nu au acces la apă curentă, dublu față de comunitățile de romi din Croația și Ungaria.

scroll to top