Închide

PREDICȚIA 7 Saxo Bank 2022: India se alătură alianței Golfului, ca membru fără drept de vot

Avatar
India

Foto: AlJazeera.com

Timp de citire: 2 minute

Curioase cele 6 predicții Saxo Bank prezentate de AFACERI.news în prima zi a anului, nu-i așa? Ce spune a șaptea predicție a nonconformiștilor de la prestigioasa instituție financiară? Alianțele geopolitice ale lumii se vor lovi de o fază de realiniere drastică, deoarece avem un cocktail urât de nouă geopolitică, deglobalizare și prețuri mult mai mari la energie, spune Steen Jakobsen Director de investiții la SAXO BANK, într-una din scandaloasele predicții anuale cu care ne-a obișnuit deja instituția la debut de an nou.

Țările care se bazează pe importuri pentru majoritatea producției de energie într-o lume care se deglobalizează rapid vor trebui să se miște și mai rapid pentru a reorienta strategic alianțele strategice și pentru a asigura aprovizionarea cu energie pe termen lung. O astfel de alianță ar putea implica India, cu sectorul său tehnologic puternic, să se alăture Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) ca membru fără drept de vot sau într-un fel de zonă de liber schimb. Această alianță ar înregistra o reducere a insecurității energetice a Indiei, deoarece își asigură angajamentele de import pe termen lung. Pe de altă parte, platforma tehnologică incredibil de puternică a Indiei și aprofundarea piețelor de capital ar putea atrage economiile în exces generate în regiunea GCC.

Există o istorie amplă care leagă aceste două părți de lume. Multe companii indiene rămân de facto fără țări membre ale CCG și, de asemenea, India este văzută ca o destinație de investiții „must-have”, nu numai pentru investitorii din Orientul Mijlociu, ci și la nivel global, pe măsură ce lumea devine mult mai multipolară. SUA, China și UE urmăresc din ce în ce mai mult agende independente, iar restul lumii încearcă să mențină cât mai multe opțiuni deschise.

Din punct de vedere istoric, a existat deja o încercare de a schimba mandatul CCG al uniunii politice și economice regionale, interguvernamentale într-o Uniune a Golfului mai formală în 2011. Vedem că se formează noi alianțe la nivel global, toate cu scopul de a evita un angajament prea strâns față de oricare dintre marile forțe China sau SUA. Zonele comerciale interregionale vor asigura producția și investițiile „mai aproape de casă”, combinate cu securitatea aprovizionării fiabile (din punctul de vedere al Indiei) și o piață-destinație de încredere (din punctul de vedere al CCG). Alianța ajută la stabilirea bazelor pentru ca țările CCG să își planifice viitorul dincolo de petrol și gaze și pentru ca India să-și accelereze dezvoltarea prin noi investiții uriașe în infrastructură și îmbunătățiri ale productivității agricole, împreună cu importurile de combustibili fosili, creând calea către un viitor post-carbon pe termen mai lung.

Impactul asupra pieței: Rupia indiană se dovedește mult mai rezistentă decât colegii săi din Orientul Mijlociu într-un an volatil pentru piețe. Piața bursieră din India se corectează cu alte piețe de acțiuni la începutul anului 2022, dar se dovedește a avea o performanță relativă puternică față de minimele din timpul anului tocmai încheiat.

Vezi și celelalte predicții surprinzătoare ale analiștilor Saxo Bank pentru 2022:

PREDICȚIA 6

PREDICȚIA 5

PREDICȚIA 4

PREDICȚIA 3

PREDICȚIA 2

PREDICȚIA 1

scroll to top