Închide

Premierul albanez cere răspicat cenzurarea presei online. Care sunt argumentele lui?

Avatar
Online Censorship
Timp de citire: 2 minute

În timpul discursului inaugural al Forumului Mass-Media al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru Europa de Sud-Est, care a avut loc luni la Tirana, premierul albanez Edi Rama a surprins audiența cerând răspicat reglementări și limitări ale libertății de exprimare pentru presa online, scrie Euractiv.com.

Rama a vorbit pe larg despre amenințările reprezentate de dezinformare și defăimare în peisajul mass-media online, comparând situația actuală cu cea din timpul propagandei naziste și trăgând semnale de alarmă în privința propagării unor mesaje pro-fundamentaliste și pro-pedofilie.

”Dacă încercați să vă imaginați cât rău a făcut lumii noastre și libertății de exprimare mașina de propagandă nazistă, nu vă va veni să credeți. Încercați doar să evaluați ce pagube apar în viața noastră de zi cu zi din cauza acestor surse ale răului care există în lume – terorismul, fundamentalismul, pedofilia, bolile societății moderne; libertatea în numele reach-ului ajunge și afectează grav o mulțime de ființe umane”, a spus el.

El a mai adăugat că politicienii nu au nicio modalitate de a se apăra împotriva unor astfel de incidente, pentru că

”… suntem imediat etichetați ca militanți împotriva libertății, bla bla bla…” (sic!).

Rama și-a făcut cunoscută poziția fermă în favoarea unui controversat pachet de legi anti-defăimare, aflat în dezbaterea Parlamentului de la Tirana, care ar institui supravegherea statului asupra tuturor instituțiilor mass-media online din Albania.

”Am tot auzit sus și tare că există așa-numita auto-reglementare, dar nu sunt sigur că acesta este răspunsul corect”, a mai spus Edi Rama.

Patru organizații media, printre care și organizația ”Reporteri Fără Frontiere” (RSF) și Institutul Internațional de Presă (IPI), au protestat împotriva intenției autorităților albaneze și au cerut ca UE să intervină pentru sancționarea mai multor măsuri guvernamentale ale Tiranei, despre care spun că vor duce la deteriorarea pe mai departe a libertății presei în țară.

Albania ocupă locul 84 în Indexul Libertății Presei elaborat de ”Reporteri Fără Frontiere”, coborând nouă locuri din 2018 încoace.

scroll to top