Închide

Premierul Greciei: din cauza schimbărilor climatice, țara se confruntă cu ”un război pe timp de pace”

Avatar
flood, sign, downfall

Fotografie de Hermann pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Premierul de la Atena, Kyriakos Mitsotakis, a apreciat sâmbătă că Grecia, lovită în timpul verii de “cele mai grave incendii şi inundaţii din istoria sa”, suferă “un război în timp de pace” din cauza schimbărilor climatice, notează agenția France-Presse, citată de Agerpres.

“Suntem într-un fel de război pe timp de pace”, a declarat şeful guvernului în cadrul discursului său anual la Târgul Internaţional de la Salonic, anunţând în special o întărire a rolului armatei în lupta împotriva consecinţelor dezastrelor naturale.

Liderul conservator, care se confruntă cu critici pentru gestionarea considerată imprudentă a inundaţiilor din centrul ţării săptămâna trecută, a indicat că o rezervă specială pentru dezastre naturale ar urma să fie dublată pentru a ajunge la 600 de milioane de euro din 2024.

Aceasta va fi finanţată prin creşterea taxei de ocupare la hotelurile de lux, a spus el.

După incendiile devastatoare din iulie şi apoi de la sfârşitul lui august care au distrus peste 150.000 de hectare, Grecia a fost lovită săptămâna trecută de inundaţii care, potrivit unor surse din poliţie, au făcut 17 morţi în centrul ţării, în Tesalia, o regiune agricolă de importanţă primordială.

“Costul restaurării va fi considerabil, dar economia noastră este suficient de puternică pentru a-l susţine”, a insistat Mitsotakis în timpul acestui discurs.

“Ceea ce am pierdut, stat şi cetăţeni, vom reconstrui împreună”, a spus el, numind schimbările climatice un “nou inamic”.

El urmează să detalieze măsurile prevăzute pentru combaterea consecinţelor intemperiilor în cadrul unei conferinţe de presă duminică.

Reales confortabil în urmă cu aproape trei luni, Kyriakos Mitsotakis este vizat de critici dure din partea opoziţiei şi a unei părţi a populaţiei afectate de aceste intemperii, din cauza ajutorului lent şi a lipsei de coordonare între armată şi serviciile de protecţie civilă.

Opoziţia de stânga Syriza a criticat în mod deosebit lipsa lucrărilor de prevenire a inundaţiilor în Tesalia, afectată deja de intemperii devastatoare în 2020.

scroll to top