Presiuni asupra companiilor aeriene cu privire la taxele pentru bagaje. Ce companii sunt vizate?

, , ,
Autor:    -  
luggage, suitcases, baggage
Fotografie de tookapic pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Șaisprezece grupuri de consumatori au solicitat UE să ia măsuri împotriva a șapte companii aeriene low-cost din cauza taxelor pentru bagaje. Transportatorii sunt easyJet, Norwegian, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling și Wizz Air, potrivit Deutsche Welle.

Organizația Europeană a Consumatorilor, BEUC, acuză companiile aeriene că “induc în eroare” pasagerii și creează “confuzie” și “stres” la check-in.

Practicile neloiale privind bagajele de mână încalcă legislația UE

“BEUC și 16 organizații membre din 12 țări au denunțat autorităților practicile neloiale ale companiilor aeriene privind bagajele de mână”,

începe declarația.

“Printre companiile aeriene vizate se numără Easyjet (Regatul Unit/Austria), Norwegian Airlines (Norvegia), Ryanair (Irlanda), Volotea (Spania), Vueling (Spania), Transavia (Franța) și Wizzair (Ungaria). Analiza noastră juridică concluzionează că astfel de practici constituie o încălcare a legislației UE privind protecția consumatorilor. Alerta BEUC către Comisia Europeană și Rețeaua europeană a autorităților de protecție a consumatorilor (Rețeaua CPC) a expus modul în care companiile aeriene profită de consumatori prin perceperea de taxe suplimentare pasagerilor ale căror bagaje de mână nu corespund ghidurilor lor, ceea ce a fost deja declarat ilegal.”

Potrivit grupurilor de consumatori, pasagerii pot plăti până la 280 EUR (315 USD) în plus pentru a lua o valiză.

Grupurile au solicitat o anchetă din partea Comisiei Europene și a autorităților naționale pentru protecția consumatorilor din statele UE. De asemenea, acestea au cerut sancțiuni pentru practicile “ilegale”.

BEUC a declarat că o alocație standard pentru bagaje ar trebui să fie inclusă în prețul de achiziție al biletului.

Ryanair și Norwegian afirmă că normele lor sunt conforme cu legislația UE

Ryanair a reacționat la această evoluție printr-o declarație, afirmând că “salută” plângerea, care, în opinia sa, “confirmă faptul că politica Ryanair privind bagajele este pe deplin conformă cu legislația UE”, care “acordă tuturor companiilor aeriene din UE libertatea de a stabili prețurile, inclusiv prețurile serviciilor opționale”.

Norwegian și-a exprimat, de asemenea, încrederea că respectă reglementările UE.

“Norwegian se angajează să ofere călătorii sigure și accesibile, iar politica noastră privind bagajele reflectă acest lucru”,

a declarat transportatorul low-cost, adăugând că taxele sunt “esențiale pentru gestionarea greutății și a spațiului limitat la bord, pentru asigurarea siguranței pasagerilor și pentru menținerea punctualității”.

Volotea și Transavia, o filială a Air France-KLM, au făcut referire la o declarație a organismului din industrie Airlines for Europe, care a spus: “Măsura luată astăzi de organizațiile de consumatori ar reduce posibilitățile de alegere ale consumatorilor și ar obliga toți pasagerii să plătească pentru servicii suplimentare de care s-ar putea să nu aibă nevoie toți”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!