Închide

Prețul alimentelor de lux a crescut semnificativ | 100$ pentru o porție de paste cu trufe albe?

Avatar
White Truffle Tagliolini Ft Mag1218

Foto: foodandwine.com

Timp de citire: 3 minute

Debutează sezonul trufelor albe, iar odată cu acesta, felii din celebrul aliment de lux încep să plouă peste farfurii de paste și risotto din întreaga lume. Anul acesta, însă, fluxul constant de trufe către SUA este amenințat ca orice alt aliment, de la fulgi de ovăz la scoici. Prețurile cresc în 2021, ceea ce face produsul de lux prea scump, chiar și pentru restaurantele obișnuite să folosească ingrediente scumpe, notează Bloomberg.

”În prezent, prețurile la trufele albe sunt în jur de 4.500 de dolari pe livră (n.r. aproximativ 500g)”, spune Vittorio Giordano, vicepreședinte al Urbani Truffles din SUA, care se aprovizionează cu trufe albe în principal din Italia. „În 2019 au fost de la 1.100 la 1.200 de dolari pe livră”.

”Se învârte în jurul a 4.000 de dolari pe livră”, spune John Magazino, director de conturi naționale la Chefs Warehouse Inc. „Și asta este pentru restaurante. În retail, prețul va fi mai mare.”

La Regalis Foods, un alt furnizor online cu produse de lux, prețul pentru trufele premium este și mai ridicat în această toamnă: 4.950 dolari pe livră pentru trufele albe de „clasă extra”, specimenele mai mari și mai perfect formate. „Anul acesta este cel mai mare preț de pornire din memoria mea”, spune Harris Brenner, director de importuri și achiziții. „Când oferta scade, prețul ar putea crește mai aproape de sărbători, dar de obicei nu acum.” Tuberculii din 2021 sunt, spune el, „dublu față de prețul anului 2019”.

Pentru trufe, problema nu este atât lanțul de aprovizionare omniprezent, ci problemele climatice, împreună cu urbanizarea. Verile fierbinți cu puține ploi, precum cea din nordul Italiei de anul acesta, pot reduce semnificativ randamentele. La fel, pe măsură ce producția de vinuri locale, cum ar fi Barolo, a crescut, podgoriile au pătruns pe un teren care în mod tradițional era habitatul trufelor.

„Există șanse mari să nu mai existe trufe albe în viața noastră”, spune Magazino. „În viața fiicelor mele, sunt sigur că vor dispărea”.

Pe lângă inhibarea producției de trufe, lipsa ploii este dăunătoare pentru parfumul funky și pământesc al ciupercilor. „Calitatea nu este bună în ceea ce privește aroma, care nu este foarte puternică, iar forma nu este bună”, spune Giordano.

Magazino îi sfătuiește pe clienții săi să renunțe la achiziționarea tuberculilor în speranța că prețul va scădea în noiembrie. „Clienții privați le cumpără, dar nu trebuie să se întoarcă și să le vândă altcuiva”, spune Magazino, care a vândut în 2019 trufe proaspete și produse din trufe în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari. ”Va costa o farfurie de risotto cu trufe 250 de dolari? Mulți bucătari spun: „Nu pot cere sume de trei cifre”.

Dar prețul nu descurajează majoritatea bucătarilor din New York, care sunt încrezători că pot percepe mai mult de 100 de dolari pentru un fel de mâncare cu cuvântul „trufă” atașat. Giordano spune că toți clienții săi cumpără acum, în ciuda costurilor. Jonathan Benno, bucătar și proprietar al restaurantului Benno, anticipează audiența pentru risotto-ul său presărat cu trufe albe și pastele de quadrotti umplute cu robiolina fonduta. Va servi fiecare fel de mâncare cu 3 grame de trufe rase, pentru care va percepe 100 de dolari, un preț mai mare decât în ​​anii trecuți. La 15 East @ Tocqueville, Marco Moreira vede un plafon și mai înalt. El va taxa o porție de grits cu parmezan și ouă presărate cu 5 grame de trufe albe pentru 275 dolari; obișnuia să perceapă 175 de dolari. „Este o pierdere pentru noi, dar clienții noștri se așteaptă la trufe”, spune el.

Michele Casadei Massari, bucătar și proprietar la Lucciola, în Upper West Side, intenționează să cumpere cea mai mare trufă albă pe care o vinde Urbani. El anticipează că clienții cu buzunare adânci vor umple restaurantul pentru că nu le vor găsi în altă parte în New York, anul acesta.

În trecut, Massari spune că a plătit 2.000 de dolari pe livră pentru trufele albe, dar anul acesta este deschis să le cumpere cu până la 5.000 de dolari pe livră.

Massari a găsit o modalitate de a atrage un public mai larg, totuși: anul acesta va accepta criptomoneda ca plată pentru cine cu trufe.

scroll to top