Închide

Prima universitate de brânzeturi din lume ”a prins cheag” săptămâna aceasta

Avatar
Cheese School

Ivan și Julie Larcher, alături de Allison Lansley își așteaptă studenții. Sursa foto: Good Food Australia / Simon Schluter.

Timp de citire: 2 minute

Prima școală superioară privată din lume în care se studiază producția de brânzeturi a fost lansată săptămâna aceasta în Castlemaine, în statul australian Victoria. Programul universitar vizează atât profesioniștii, cât și membrii publicului larg iubitori de brânză. Primele cursuri vor începe în primele luni ale anul viitor, anunță site-ul Good Food Australia.

Programul este condus de specialistul francez Ivan Larcher, un om cunoscut în industria internațională a lactatelor drept ”The Cheese Whisperer” (”Îmblânzitorul de brânză”).

Larcher a fost convins să ajungă în Australia de o fostă avocată, acum ieșită la pensie, pasionată de brânzeturi, Allison Lansley, și de doi producători locali. Cei trei și-au pus în minte ideea de a crea prima ”universitate a brânzeturilor” din Australia.

”Este un model integrat în care producătorii de brânzeturi și publicul larg pot deprinde abilități în domeniul producției de brânzeturi, în contextul și la standardele producției comerciale”, spune Carla Meurs, una dintre fondatoarele școlii.

”Pe vremuri, toată Australia este împânzită cu fabrici de brânzeturi, exista o mare tradiție în acest sector. Aceste abilități s-au pierdut în timp. Vrem să readucem în Australia abilitățile, cunoștințele și măiestria producătorilor de brânză și să ridicăm întreaga industrie la un alt nivel”, a mai spus Meurs

Cei doi producători de brânzeturi își vor pune la dispoziția cursanților ferma din apropiere și îi vor învăța despre soluri, pășunat și sănătatea animalelor. ”Nu poți face brânză grozavă fără pășuni bune sau fără animale sănătoase”, spune Meurs.

Pentru a finanța școala, Ivan Larcher va conduce, în calitate de manager, o afacere locală, Long Paddock Cheese, o fabrică artizanală care produce brânzeturi în stil franțuzesc realizate din lapte de vacă provenit din surse locale.

Long Paddock a produs deja câteva brânzeturi excepționale, inspirate de marile bestseller-e franțuzești pe care Larcher le cunoaşte încă din copilărie, precum brânza Brie și brânza Époisses. Acestea vor fi disponibile la vânzare la începutul lunii noiembrie într-un mic magazin alăturat școlii de brânzeturi din Castlemaine.

”În curând vom vinde și lapte, iaurt și smântână”, spune fosta avocată pensionară Allison Lansley, care a finanțat dezvoltarea școlii. Deși nu vrea să dezvăluie cifre, Lansley spune că toată pensia sa a fost investită în proiectul non-profit al noii universități.

Laboratorul de producție a brânzei din cadrul școlii este dotat cu numeroase echipamente de ultimă generație, iar ferestrele vitrate le permit trecătorilor să vadă nemijlocit cum se face brânza. ”Vrem să împărtășim tot ceea ce facem cu comunitatea”, spune Lansley. “Brânza bună trebuie să facă parte din viața de zi cu zi a oamenilor.”

Ivan Larcher s-a angajat în proiect după ce și-a vândut ferma din Franța și s-a mutat într-o localitate de lângă Castlemaine. Acum, este foarte entuziasmat de noul proiect în care este implicat: ”Aceasta este mai mult decât o școală. Este începutul unei mișcări revoluționare”, spune francezul.

scroll to top