Închide

Primii 5 super-bogați ai lumii și-au dublat averea în 4 ani; diferențele dintre bogați și săraci, tot mai mari

Avatar
ai generated, leaves, treasure chest

Fotografie de Darkmoon_Art pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Din 2020 până acum, cei mai bogați 5 oameni din lume și-au dublat averile cumulate, astfel încât suma acestora ajunge la 869 de miliarde de dolari, potrivit celui mai recent studiu al organizației Oxfam, dat publicității la începutul reuniunii din acest an al Forumului Economic Mondial, care are loc la Davos. Același studiu arată că cei mai săraci 60% oameni din lume – adică aproximativ cinci miliarde de oameni – continuă să devină tot mai săraci, scriu britanicii de la The Guardian, care citează studiul Oxfam.

Organizația a folosit date ale companiei de cercetare Wealth X și ale revistei americane Forbes. Potrivit acestora, averea cumulată a celor mai bogați cinci oameni din lume – Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison și Mark Zuckerberg – a crescut cu 464 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o spectaculoasă creștere de 114%.

În aceeași perioadă, averea totală a celor mai sărace 4,77 miliarde de oameni – care adună 60% din populația lumii – a scăzut cu 0,2% în termeni reali.

Potrivit prognozelor publicate de organizație, averile celor mai bogați oameni ai lumii vor crește într-un ritm atât de mare încât primul trilionar de pe planetă va apărea în următorii 10 ani, iar decalajul dintre cei mai bogați și cei mai săraci va crește și mai mult. La ritmul actual, Oxfam a calculat că sărăcia de pe Pământ nu va putea fi eradicată în următorii 229 de ani.

Subliniind creșterea dramatică a inegalităților de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, Oxfam arată că miliardarii lumii au acumulat în această perioadă un supliment de 3,3 trilioane de dolari față de 2020, averea lor crescând de trei ori mai repede decât inflația globală.

”Peste tot în lume, oamenii muncesc din ce în ce mai mult, adesea în locuri de muncă precare și pentru salarii mici. În 52 de țări ale globului, salariile medii reale ale aproape 800 de milioane de muncitori au scăzut, iar acești oameni au pierdut în total 1,5 miliarde de dolari în ultimii doi ani, ceea ce echivalează cu 25 de zile de salariu pierdut pentru fiecare lucrător”, se mai arată în raportul Oxfam.

Potrivit organizației, cele mai mari 148 de companii din lume au înregistrat un profit net cumulat de 1,8 trilioane de dolari în anul financiar iulie 2022 – iunie 2023, o creștere cu 52% față de profitul net mediu înregistrat în perioada 2018-2021.

Aleema Shivji, directoarea executivă interimară a Oxfam, a declarat că decalajul tot mai mare dintre cei super-bogați și restul lumii nu vine nici întâmplător, nici inevitabil:

”Guvernele din întreaga lume iau decizii politice conștiente, care nu doar că permit, ci și încurajează această concentrare perversă a bogăției în mâinile unui număr extrem de restrâns de oameni, în timp ce alte sute de milioane trăiesc în sărăcie. O economie mai echitabilă, care să ne avantajeze pe toți, este posibilă, dar pentru asta avem nevoie de politici coordonate care să ofere o impozitare mai echitabilă și sprijin pentru toată lumea, nu doar pentru cei privilegiați”, a declarat ea.

Raportul integral este disponibil aici.

scroll to top