Închide

Priorități “verzi” sau parteneriat secret cu arabii? Austria a părăsit Forumul Internațional al Energiei

Avatar
Riad

Orizontul Riadului: Forumul Internațional al Energiei, căruia Austria i-a întors spatele, își are sediul în capitala Arabiei Saudite.Foto: AFP/Fayez Nureldine

Timp de citire: 2 minute

Austria a părăsit Forumul Internațional al Energiei. Activitatea forumului nu mai corespunde „priorităților noastre de politică energetică”, spune Ministerul Protecției Climatice de la Viena, Leonore Gewessler. Ieșirea a avut loc în iulie anul acesta și a fost anunțată acum de presa de la Viena.

După decenii de participare, Austria nu mai este membră a Forumului Internațional al Energiei (IEF). Acest lucru a fost confirmat pentru DerSTANDARD vineri în sediul ministrului responsabil al energiei și protecției climei, Leonore Gewessler (Partidul Verzilor).

„Forumul Internațional al Energiei (IEF) este o organizație internațională care a fost înființată ca răspuns la criza petrolului din anii 1970 și se concentrează pe utilizarea și comercializarea energiilor fosile. Deoarece această activitate nu îndeplinește prioritățile politicii energetice care corespund Austriei, noi am decis să părăsim organizația în iulie 2023”,

transmite biroul de presă al ministrului Gewessler.

Dialogul dintre țările producătoare și consumatoare de petrol, inițiat inițial în 1991 de Franța și Venezuela, s-a dezvoltat în anii următori într-o platformă de discuții la nivel înalt asupra condițiilor pieței globale și a fost instituționalizat într-un secretariat permanent (IEF) în capitala Arabiei Saudită, Riad, din 2003.

Subiectele discutate au fost piața petrolului, cooperarea economică și industrială și problemele de mediu.

Printre cele aproximativ 70 de țări participante de la care Austria și-a luat acum rămas bun, există țări mari și importante din partea producătorilor și consumatorilor. Împreună, ele reprezintă peste 90% din producția și consumul mondial de petrol.

Parteneriat ascuns cu Arabia Saudită?

Prin plecare, Austria a urmat altor state UE precum Spania și Portugalia, care făcuseră deja acest pas.

Austria continuă să se implice în problemele de politică energetică la nivel internațional. Atât prin AIE (Agenția Internațională pentru Energie, cu sediul la Viena, de altfel), cât și prin IRENA (Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă). Austria s-a alăturat acesteia din urmă în 2020.

Ministerul nu poate confirma informațiile conform cărora Austriei i s-a oferit un „parteneriat privilegiat cu hidrogen” de către Arabia Saudită.

„Nu au existat întrebări sau discuții din partea statului Arabia Saudită cu privire la un acord de hidrogen cu Ministerul Protecției Climatice”,

a răspuns ministerul cererii de clarificări din partea DerStandard.

scroll to top