Producătorii chinezi de EV se confruntă cu provocări legate de cucerirea pieței din Europa
Producătorii chinezi de vehicule electrice (EV), care au depășit rivalii străini pentru a ajunge pe primul loc în clasamentul vânzărilor la nivel național, ajung în Europa și se confruntă cu un nou set de provocări, potrivit Reuters.
Stereotipurile privind producția chineză, costurile de import și o piață a vehiculelor electrice mai puțin dezvoltată sunt doar câteva dintre problemele pe care mărcile chinezești precum BYD, Nio și MG de la SAIC vor trebui să le depășească pentru a prospera în Europa.
Acestea au avut un început promițător.
Dintre vehiculele electrice noi vândute în Europa până în prezent în acest an, 8% au fost fabricate de mărci chinezești, în creștere de la 6% anul trecut și 4% în 2021, potrivit companiei de consultanță auto Inovev.
Și vor veni și mai multe. Cel puțin 11 EV-uri noi, de masă, fabricate în China, vor fi lansate în Europa până în 2025, potrivit unui studiu realizat de Allianz.
Constructorii auto occidentali sunt agitați, iar Carlos Tavares, directorul general al constructorului auto Peugeot-to-Fiat Stellantis, a avertizat luna trecută cu privire la o “invazie” de EV-uri chinezești ieftine în Europa.
Dar, de asemenea, aceștia ripostează cu propria lor serie de lansări de vehicule electrice și planuri de reducere a costurilor de producție și a prețurilor, astfel încât noii veniți chinezi vor trebui să fie la înălțimea așteptărilor.
La o ședință de informare organizată săptămâna trecută la Beijing, Chen Shihua, adjunctul general al asociației producătorilor de automobile din China, a avertizat că membrii săi ar putea să se împrăștie prea mult în planurile lor de expansiune.
“Nu este atât de ușor pentru producătorii noștri de automobile să se globalizeze”, a declarat Shihua. “Ar trebui să fim atenți la riscuri… în prezent, companiile ar putea fi prea întinse, intrând în fiecare regiune fără un obiectiv clar”.
COSTURI ADĂUGATE
Ca un semn al ambițiilor lor, Congresul mondial al producătorilor chinezi de vehicule electrice cu energie nouă va avea loc la Munchen, în luna septembrie a acestui an, în cadrul târgului auto IAA din Germania, fiind pentru prima dată când conferința va fi organizată în străinătate.
Asul din pachetul lor este prețul. Prețul mediu al unui EV în China a fost mai mic de 32.000 de euro (35.000 de dolari) în prima jumătate a anului 2022, comparativ cu aproximativ 56.000 de euro în Europa, potrivit cercetătorilor de la Jato Dynamics.
Dar este probabil ca mărcile chinezești să se străduiască să vândă mașini în Europa la fel de ieftin ca acasă.
Logistica, taxele de vânzare, taxele de import și îndeplinirea cerințelor de certificare europene, toate acestea adaugă costuri, a declarat Spiros Fotinos, CEO pentru Europa al mărcii chineze Zeekr, deținută de Geely.
MG – cea mai bine vândută marcă de producție chineză în Europa – a declarat că cea mai mare provocare a fost aducerea mașinilor din China la locurile de distribuție europene prin porturi saturate și cu termene de livrare lungi.
Preferințele europene, cum ar fi preferințele pentru baterii mari pentru a alimenta călătorii mai lungi, ar putea, de asemenea, să adauge costuri, a declarat Alexander Klose, șeful de peste mări al companiei chinezești Aiways, start-up în domeniul EV.
ÎNCREDEREA CONSUMATORILOR
În timp ce unele mărci chinezești, cum ar fi MG, sunt bine cunoscute în Europa, altele, cum ar fi XPeng și Nio, trebuie să câștige încredere.
Sondajele indică faptul că majoritatea potențialilor cumpărători de vehicule electrice din Europa nu recunosc mărcile chinezești. Cei care le recunosc ezită să cumpere o mașină chineză – ceea ce amintește de lupta de zeci de ani a producătorilor auto japonezi și sud-coreeni pentru a câștiga încrederea și a se adapta la gusturile europene.
Doar 14% dintre cei 1.629 de consumatori germani chestionați de YouGov în 2022 cunoșteau BYD, al doilea mare producător de vehicule electrice din lume, după Tesla. Un total de 17% auziseră de marca premium Nio, în timp ce 10% știau de Lynk & Co a companiei Geely și 8% de XPeng.
Dintre cei 95% dintre consumatorii care cunosc Tesla, 10% ar lua în considerare cumpărarea unei astfel de mașini ca următoarea lor mașină, se arată în sondaj. Însă, dintre cei care cunosc mărcile chinezești, 1% sau mai puțin ar lua în considerare cumpărarea uneia.
Aiways a declarat că a decis să nu își facă publicitate pentru moștenirea chineză din cauza temerilor că consumatorii ar fi ezitat să cumpere produse fabricate în China.
Mai mulți producători chinezi de automobile au obținut ratinguri de siguranță de cinci stele conform standardelor de siguranță europene, depășind cu mult cerințele legale pentru a încerca să depășească îndoielile clienților.
Fotinos, de la Zeekr, a declarat că va încerca să câștige încrederea consumatorilor prin teste de conducere și săli de expoziție în care cumpărătorii europeni să poată evalua direct calitatea vehiculelor sale electrice.
“Când intră în contact cu produsul… în comparație cu un produs european comparabil cu care ar fi obișnuit, calitatea și specificațiile sunt mult mai ridicate. Acest lucru îi ia prin surprindere”, a declarat Fotinos.
Constructorul auto de stat chinez GAC, al treilea cel mai mare vânzător de EV din China, a deschis un birou de proiectare la Milano pentru a se face o idee despre preferințele consumatorilor înainte de a trece la vânzări.
“Singura modalitate de a ocoli (stereotipul) este să îmbrățișăm concurența”, a declarat Klose de la Aiways.