Închide

Profitul grupului din care face parte Auchan, depreciere cu 50%. Ce spune retailerul despre retragerea din Rusia?

Avatar
Auchan Russia

Foto: 123rf.com

Timp de citire: 2 minute

Grupul francez ELO, care include hipermarketurile Auchan și companiile Oney și Nhood, a raportat o scădere majoră de 50% a profiturilor în 2021. Pandemia de coronavirus a fost deosebit de dăunătoare pentru piața internă franceză, cel puțin în al doilea an al pandemiei. Dar următoarea provocare se profilează deja: Auchan are magazine și în Rusia, dar și Ucraina.

Pentru comerțul cu amănuntul de produse alimentare din Franța, 2021 nu a fost unul de succes: după Casino mai devreme, Auchan trebuie, de asemenea, să recunoască că a fost un an provocator. Cifra de afaceri a Auchan Retail, filiala de retail a holdingului, a scăzut cu 1%, până la 30,5 miliarde de euro. Pe piața internă franceză, declinul a fost chiar de 2,6%, totalizând 16,2 miliarde de euro. CEO-ul Yves Claude vorbește despre o „dinamică pozitivă în nouă din cele zece țări”, cu excepția Franței, relatează ziarul francez Le Figaro.

Se spune că aproape 40% din scăderea vânzărilor din hipermarketurile franceze provine de la doar 20 de magazine din apropierea graniței naționale și au suferit foarte mult din cauza absenței cumpărătorilor străini din cauza restricțiilor de coronavirus. Profitul net al holdingului din care face parte Auchan Retail, holding redenumit ELO) a fost de 344 de milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din cele 678 de milioane de euro din 2020.

Cu toate acestea, Auchan Retail se confruntă în acest an „cu optimism”, impulsionată de „planurile de accelerare a digitalului”, dezvoltare și investiții.

Anul trecut, Auchan a purtat discuții de fuziune cu concurentul Carrefour, dar acestea nu au dus (încă) la nimic.

Cu toate acestea, grupul a subliniat că este foarte sănătos din punct de vedere financiar. Activitățile taiwaneze ale grupului au fost vândute anul trecut către RT Mart.

Magazine în Rusia și Ucraina

Pentru 2022, dificultățile viitoare se prezintă deja: Auchan are magazine și în Rusia, și Ucraina. Deocamdată, majoritatea magazinelor sunt încă deschise, a spus Claude vineri după-amiază, dar asta s-ar putea schimba rapid. Joi, 80% din sucursalele ucrainene au fost deschise, iar CEO-ul ar dori să se mențină la fel, strict în interesul populației locale. Auchan are aproximativ 5.000 de angajați în țară.

Închiderile din Rusia nu sunt deocamdată pe ordinea de zi. Grupul francez are acolo 231 de magazine, generând o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de euro. Compania avea perspective bune acolo – înainte de război – și subliniază puternicele sale rădăcini locale în fiecare țară. Rămâne de văzut dacă retailerul va trebui totuși să se retragă din Rusia ca urmare a unor eventuale sancțiuni suplimentare impuse de europeni.

scroll to top