PS5 și statul acasă îngrașă… profiturile gigantului japonez Sony
Gigantul japonez din industria electronicelor Sony Corp și-a crescut perspectivele de profit pe ansamblul anului financiar (care se încheie în martie 2021) cu o treime, cu atât mai mult cu cât încă nu reușește să țină pasul cu cererea uriașă de console PlayStation 5 (PS5), potrivit Reuters.
Sony a lansat PS5 pe piețele sale principale în luna noiembrie și a anunțat că se așteaptă la vânzări de peste 7,6 milioane de unități până la sfârșitul lunii martie.
Cererea este alimentată din plin de restricțiile de circulație și deplasare impuse populației, care își petrece mai mult timp în casă. Pe de altă parte, dificultățile de pe partea de producție sunt cauzate de criza globală de semiconductori, căreia i-au căzut victime companii uriașe din industria electronică și a construcției de automobile.
PS5 a făcut furori în special pe principalele două piețe ale celor de la Sony – Statele Unite și Japonia -, unde prețul mediu de vânzare este de circa 500 de dolari.
Sony speră ca trecerea la noua consolă de jocuri să îi încurajeze în special pe jucătorii mai tineri să apeleze mai des la experiențele de joc online sau la unele servicii pe bază de abonament, ceea ce ar spori suplimentar profitabilitatea diviziei de jocuri a companiei.
“Din păcate, este dificil pentru noi să creștem producția de PS5, pe fondul penuriei de semiconductori și de diverse alte componente”, a declarat directorul financiar, Hiroki Totoki, într-un briefing de presă.
Profitul din exploatare al Sony este așteptat să se ridice la 940 miliarde de yeni (8,95 miliarde de dolari) în anul financiar aprilie 2020 – martie 2021, comparativ cu cel prognozat anterior, de 700 de miliarde de yeni.
Totoki a mai spus că Sony a reluat unele transporturi de senzori către clienții din China de la sfârșitul lunii octombrie, așa încât și divizia de senzori, a cărei evoluție stârnea îngrijorări, a performat rezonabil.
Profitul operațional al Sony în trimestrul trei al anului său financiar (corespunzător lunilor octombrie-decembrie) a crescut cu 20% față de perioada similară a anului trecut, la 359,2 miliarde de yeni, depășind o estimare anterioară de 179 miliarde de yeni a companiei de consultanță Refinitiv.
Deși în trecut compania Sony se făcuse cunoscută în special pentru produse electronice hardware, precum inovația reprezentată de walkman-uri și calitatea excelentă a televizoarelor, Sony a investit foarte mult în ultimii ani în consolidarea activităților sale în industria de divertisment și distribuție. În același timp, Sony a anunțat planuri de eficientizare a afacerilor cu produse electronice de larg consum, intenționând ca anul acesta să închidă o fabrică din Malaezia care produce echipamente audio pentru casă, căști și alte produse de acest fel.