Închide

RAPORT: Aproximativ un sfert din populaţia lumii are în prezent acces la reţele 5G

Avatar
the internet, 5g, technology

Fotografie de ADMC pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Numărul de abonamente 5G ar urma să depăşească pragul de 1 miliard la nivel global până la sfârşitul anului 2022, iar traficul global de date mobile s-a dublat în ultimii doi ani. Se estimează că până în anul 2027 vor fi active 4,4 miliarde de abonamente 5G, arată un raport publicat marţi de Ericsson.

”Conform previziunilor celei mai recente ediţii a Ericsson (NASDAQ: ERIC) Mobility Report, America de Nord va fi lider mondial în ceea ce priveşte ponderea abonamentelor de servicii 5G în următorii cinci ani, nouă din zece abonamente urmând să fie pentru servicii 5G până în anul 2027. Potrivit aceluiaşi raport, numărul de abonamente 5G ar urma să depăşească pragul de 1 miliard la nivel global până la sfârşitul anului 2022”, arată raportul citat de news.ro.

De asemenea, datele din această ediţie a Ericsson Mobility Report indică faptul că, până în 2027, abonamentele 5G vor reprezenta: 82% din abonamentele de servicii mobile de la nivelul Europei de Vest, 80% dintre cele active în regiunea Consiliului de Cooperare al Golfului şi 74% din abonamentele existente în Asia de Nord-Est.

În ceea ce priveşte India, acolo unde implementarea reţelelor 5G nu a început încă, se preconizează că, până în anul 2027, abonamentele 5G vor reprezenta aproape 40% din totalul abonamentelor de servicii mobile. Tot până în 2027, abonamentele 5G vor reprezenta aproape jumătate din numărul total de abonamente la nivel global, depăşind pragul de 4,4 miliarde.
Această ediţie a a Ericsson Mobility Report – cea de-a 22-a ediţie a unui raport care include statistici şi previziuni privind traficul în reţelele mobile – arată şi faptul că traficul global de date mobile s-a dublat în ultimii doi ani.

Această creştere a traficului de date în reţelele mobile a fost determinată de creşterea gradului de utilizare a smartphone-urilor şi a internetului mobil în bandă largă, precum şi de transformarea digitală a societăţii şi a industriilor.

Statisticile şi previziunile recente evidenţiază cererea puternică de conectivitate de date şi servicii digitale, în ciuda pandemiei globale de Covid-19 şi a incertitudinilor geopolitice. Câteva sute de milioane de oameni se abonează anual la servicii mobile în bandă largă.

Ediţia din iunie 2022 a Ericsson Mobility Report confirmă şi faptul că tehnologia 5G are un ritm de adopţie mult mai dinamic decât generaţiile anterioare de tehnologii mobile. Aproximativ un sfert din populaţia lumii are în prezent acces la reţele cu acoperire 5G şi aproximativ 70 de milioane de noi abonamente 5G au fost activate în primul trimestru al acestui an.

Potrivit raportului citat, aproape trei sferturi din populaţia lumii va avea acces la servicii 5G până în anul 2027.

„Cea mai recentă ediţie a Ericsson Mobility Report confirmă faptul că 5G este generaţia de tehnologie mobilă cu cea mai rapidă creştere de până acum, iar Ericsson joacă un rol cheie în acest proces. Lucrăm în fiecare zi cu clienţii şi partenerii noştri de ecosistem din întreaga lume pentru ca tot mai mulţi oameni, companii, industrii şi societăţi să poată beneficia de avantajele conectivităţii 5G cât mai curând posibil”, spune Fredrik Jejdling, vicepreşedinte executiv şi Head of Networks în cadrul Ericsson.

Raportul subliniază şi rolul din ce în ce mai important pe care îl au soluţiile de tip Fixed Wireless Access (FWA) în furnizarea de servicii de bandă largă. Ericsson estimează că numărul conexiunilor de tip FWA va depăşi 100 de milioane în 2022 şi se va dubla apoi până în 2027, ajungând la aproape 230 de milioane.

„Ritmul implementării reţelelor 5G standalone (SA) se intensifică în multe regiuni, pe măsură ce furnizorii de servicii de comunicaţii (CSP) devin deschişi către inovaţii care le vor permite să a acceseze noi oportunităţi de afaceri, dincolo de îmbunătăţirea serviciilor mobile de bandă largă. O infrastructură solidă de reţea digitală este esenţială pentru planurile de transformare digitală ale companiilor, noile capabilităţi ale acesteia putând fi apoi transformate în noi servicii pentru clienţi”, afirmă Peter Jonsson, Executive Editor al Ericsson Mobility Report.

În ceea ce priveşte Internetul lucrurilor (IoT), raportul notează că, în 2021, serviciile de broadband IoT (4G/5G) au depăşit 2G şi 3G, devenind astfel tehnologia  care conectează cele mai multe dispozitive  IoT celulare şi reprezentând 44% din totalul conexiunilor.

Similar, tehnologiile de Massive IoT (NB-IoT, Cat-M) au crescut cu aproape 80% în 2021, numărul lor atingând aproape 330 de milioane. Se estimează că, în 2023, numărul de dispozitive IoT conectate prin aceste tehnologii îl va depăşi pe cel al dispozitivelor conectate prin 2G sau 3G.

scroll to top