Raport WWF: Costul social al poluării cu plastic este mai mare decât PIB-ul Indiei
Costurile de poluare, emisii și curățare ale plasticului produs numai în 2019 ar putea fi de 3,7 trilioane de dolari, potrivit unui raport publicat de WWF, organizația caritabilă pentru animale sălbatice, care avertizează asupra sarcinii ecologice și economice a acestui material „aparent ieftin”, potrivit Euractiv.
Există o alarmă internațională în creștere cu privire la volumul mare de materiale plastice pe bază de combustibili fosili care intră în mediu, deoarece microplasticele s-au infiltrat chiar și în cele mai îndepărtate, și altfel curate, regiuni ale planetei.
În raportul său, WWF a declarat că societățile
„subvenționează fără să știe”
plasticul, estimările lor pentru costurile pe viață ale producției din 2019 fiind echivalente cu mai mult decât produsul intern brut al Indiei.
„Plasticul pare a fi un material relativ ieftin atunci când se analizează prețul de piață pe care producătorii de plastic primar îl plătesc pentru plasticul virgin”,
se spune în raportul „ Plastic: costul pentru societate, mediu și economie ”, produs pentru WWF de firma de consultanță Dalberg.
„Cu toate acestea, acest preț nu ține cont de costul total impus pe parcursul ciclului de viață al plasticului.”
Se estimează că, dacă nu există o acțiune internațională concertată, o dublare proiectată a producției de plastic ar putea duce la creșterea costurilor până în 2040 la 7,1 trilioane de dolari.
Analiza a analizat factori, inclusiv emisiile de gaze cu efect de seră în procesul de producție, impactul asupra sănătății, gestionarea deșeurilor și estimările reducerii „serviciilor” economice ale ecosistemelor de pe uscat și din apă.
Din anii 1950, s-au produs aproximativ 8,3 miliarde de tone de plastic, din care aproximativ 60% au fost aruncate în gropile de gunoi sau în mediul natural.
Fragmente minuscule au fost descoperite în interiorul peștilor în cele mai adânci cavități ale oceanului și în gheața marină arctică.
Se estimează că resturile provoacă moartea a peste un milion de păsări marine și peste 100.000 de mamifere marine în fiecare an.
„În mod tragic, criza poluării cu plastic nu prezintă semne de încetinire, dar angajamentul de abordare a atins un nivel fără precedent”,
a declarat Marco Lambertini, directorul general al WWF International, într-un comunicat.
„Mai mult plastic decât pește”
Raportul apare în momentul în care Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) se întâlnește în orașul port francez Marsilia, cu o propunere în curs de examinare care solicită încetarea poluării cu plastic până în 2030.
La începutul lunii septembrie, Uniunea Europeană a făcut apeluri pentru un acord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic pentru reducerea poluării cu plastic, în timpul discuțiilor găzduite de ONU la Geneva.
Programul ONU pentru Mediu a declarat că planeta
„se îneacă în poluarea cu plastic”,
cu aproximativ 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic produse în fiecare an.
Rezoluția propusă urmează să fie discutată în cadrul Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu de la Nairobi anul viitor.
Ministrul francez responsabil cu biodiversitatea, Berangere Abba, a declarat că, dacă lumea nu va acționa, vor exista
„mai multe materiale plastice în oceane decât pești”
până în 2050.