Închide

Rata inflației din Germania depășește 4%, pentru prima dată în ultimii 28 de ani

Avatar
Inflation Deflation

Foto: Forbes

Timp de citire: < 1 minut

Rata inflației din Germania a depășit pragul de 4%, pentru prima dată în aproape 28 de ani, potrivit Oficiului Federal de Statistică.

Prețurile de consum au crescut cu 4,1% în septembrie, comparativ cu septembrie 2020, a declarat biroul, menționând un calcul preliminar. Ultima dată când inflația a depășit pragul de 4% a fost în decembrie 1993, când inflația a crescut cu 4,3% față de luna precedentă, scrie dpa.

O inflație mai mare slăbește puterea de cumpărare a consumatorilor și este, de asemenea, o veste proastă pentru economiile germanilor. De luni întregi, inflația a fost alimentată de creșterea prețurilor la energie. Redresarea economică post-pandemică a determinat creșterea semnificativă a cererii de țiței, ceea ce determină creșterea prețurilor.

În septembrie, consumatorii au fost nevoiți să plătească cu 14,3% mai mult pentru energie și pentru combustibil, decât cu un an mai devreme, potrivit datelor preliminare.

Retragerea reducerii temporare a TVA-ului legată de pandemie are, de asemenea, un impact asupra tendinței inflației. Tarifele normale sunt din nou în vigoare din ianuarie 2021, astfel încât bunurile și serviciile devin din ce în ce mai scumpe.

O rată a inflației de aproximativ 5% este considerată posibilă, în acest an,  în cea mai mare economie din Europa. Cu toate acestea, economiștii consideră creșterea inflației ca un fenomen temporar. În prezent, aceștia nu văd un risc major pentru o creștere prelungită a prețurilor.

“Atât timp cât acordurile salariale rămân moderate, nu există prea multe lucruri care să sugereze că vom ajunge la inflație permanentă”, a declarat Veronika Grimm, un membru al celui mai important comitet consultativ din Germania pentru probleme de politică economică.

scroll to top