Închide

Războiul afectează creșterea economică postpandemică. Franța, primele semne de întrebare și revizuiri

Avatar
france, flag, paris

Fotografie de Jon450 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a spus că ţara sa va încerca să obţină o imagine mai clară cu privire la efectele invadării Ucrainei înainte de a-şi revizui prognozele de creştere economică, informează Bloomberg.

“Desigur că ne vom revizui prognozele de creştere. Va trebui să ne revizuim estimările la momentul adecvat. Acum este mult prea multă incertitudine pentru a face acest lucru într-un mod serios”, a declarat duminică Bruno Le Maire într-un interviu pentru LCI-Le Figaro-RTL.

La începutul acestei luni, Banca Centrală a Franţei a estimat că războiul din Ucraina afectează deja economia. În loc să dea publicităţii prognozele sale tradiţionale, Banca Centrală a Franţei a luat măsura fără precedent de a prezenta două scenarii posibile din cauza incertitudinii. La rândul său, Institutul Naţional de Statistică din Franţa a mers şi mai departe şi a retras pur şi simplu prognozele privind evoluţia economiei în al doilea trimestru al acestui an.

“Nu vorbim de un colaps al creşterii, ci de o ajustare a creşterii”,

a spus Bruno Le Maire, adăugând că cifrele avansate de Banca Centrală sunt, în general, credibile iar creşterea economică a Franţei este una solidă.

Impactul războiului asupra economiei, problemele în aprovizionarea cu materii prime, creşterea preţului petrolului şi gazelor naturale sunt printre necunoscutele menţionate de ministrul Finanţelor, alături de inflaţia ridicată.

Cu toate acestea, Bruno Le Maire a respins ideea că inflaţia este o ameninţare pe termen lung, apreciind că preţurile vor începe să se stabilizeze peste câteva luni.

“La finalul acestei crize, a acestui şoc energetic, sper că peste câteva luni vom avea un nivel mai moderat al inflaţiei. Nu cred că suntem într-o spirală inflaţionistă, în care inflaţia devine mia mare de la o lună la alta şi de la un an la altul”, a spus Bruno Le Maire.

Potrivit acestuia, pe măsură ce perturbările din lanţurile de aprovizionare se vor reduce şi vor fi găsite alternative la gazul natural rusesc, creşterea preţurilor va reveni la un nivel mai rezonabil undeva în 2023.

scroll to top