Închide

Record istoric: în 2023, SUA au condus topul celor mai mari exportatori de gaze lichefiate din lume

Avatar
Ship with liquefied natural gas storage

Fotografie de Roy Kim pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Pentru prima dată în istorie, Statele Unite ale Americii au devenit cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate (GNL) din lume, livrările din 2023 depășindu-le pe cele ale principalilor furnizori de GNL din anii anteriori, Australia și Qatar, potrivit datelor compilate de publicația Bloomberg.

SUA au exportat 91,2 milioane de tone de GNL în 2023, un record absolut al americanilor, arată datele citate de Bloomberg.

Extinderea producției de gaze naturale americane lichefiate s-a datorat, într-o măsură importantă, repornirii anul trecut a facilităților de lichefiere de la Freeport, din Texas, care fuseseră închise câteva luni după ce au fost afectate de un incendiu urmat de o explozie, în iunie 2022.

Qatarul, cel mai mare furnizor de GNL în 2022, și-a micșorat volumele de GNL exportate pentru prima dată după 2016, cu o scădere de 1,9% a cantităților trimise partenerilor de peste hotare. În acest fel, statul din zona Golfului a ajuns chiar pe locul al treilea în clasamentul global al exportatorilor, fiind depășit și de Australia, care s-a clasat pe locul al doilea, cu exporturi situate la aproximativ același nivel precum în 2022.

Exporturile americane sunt așteptate să crească în continuare și în acest an, două noi proiecte de instalații de lichefiere urmând să fie puse în funcțiune în SUA, în statele Louisiana (Plaquemines) și Texas (Golden Pass). La capacitate maximă, cele două noi proiecte ar adăuga încă 38 de milioane de tone pe an la capacitatea de export a SUA.

scroll to top