Regizorul filmului Stăpânul Inelelor vinde o parte a studioului său de efecte vizuale
O parte a studioului de efecte vizuale din Noua Zeelandă, co-fondat de regizorul Sir Peter Jackson, câștigător al premiului Oscar pentru filmul Stăpânul Inelelor, a fost vândută pentru 1,6 miliarde de dolari (1,2 miliarde de lire sterline), potrivit BBC.
O divizie a companiei Weta Digital, care a lucrat la filme precum Stăpânul Inelelor și Avatar, este cumpărată de compania de software pentru jocuri video Unity.
Tehnologia Unity se află în spatele jocurilor precum Pokémon Go și Call of Duty: Mobile.
Potrivit celor două companii, acordul înseamnă că instrumentele de efecte speciale ale Weta vor fi „democratizate”.
„Împreună, Unity și Weta Digital pot crea o cale pentru orice artist, din orice industrie, pentru a putea folosi aceste instrumente incredibil de creative și puternice”, a spus Sir Peter într-un comunicat.
Weta, care a fost co-fondată de Sir Peter în 1993, este cunoscută pentru crearea unor personaje animate precum Neyriti din Avatar, Gollum din seria de filme Stăpânul Inelelor și Cezar din Planeta Maimuțelor.
„Pentru emisfera sudică, Weta este versiunea noastră a Hollywood-ului”, a declarat criticul de film James Fletcher, din Sydney, pentru BBC.
“Peter Jackson este un regizor vizionar. Nu a avut instrumentele necesare pentru a obține rezultatele pe care și le-a dorit, așa că a format o echipă”, a adăugat el.
Conform acordului, compania va fi divizată, activele sale tehnologice fiind vândute către Unity ca Weta Digital.
Afacerea sa de efecte vizuale va rămâne ca o companie separată numită WetaFX, care se așteaptă să devină unul dintre cei mai mari clienți ai Unity.
Weta a declarat pentru BBC că Sir Peter, împreună cu artiștii digitali ai companiei, vor „rămâne în Noua Zeelandă și vor continua să facă filme aici”.
Într-o declarație, Unity a spus că „va pune instrumentele de efecte vizuale incredibil de exclusive și sofisticate ale Weta în mâinile a milioane de creatori și artiști din întreaga lume”, permițându-le să modeleze viitorul metaversului.
Termenul metavers a intrat în uz mai larg în ultimele săptămâni după ce Facebook a declarat luna trecută că își va schimba numele în Meta pentru a reflecta mai bine noua sa focalizare pe conectarea utilizatorilor prin realitatea augmentată și virtuală.
„Această înțelegere este de fapt destul de interesantă”, a spus domnul Fletcher.
„Vor putea pune această tehnologie la dispoziția regizorilor. Va fi într-adevăr o afacere perturbatoare și va fi benefică pentru creativii din întreaga lume”.
După anunțul tranzacției cash-and-stock, acțiunile Unity au scăzut cu peste 6% în tranzacțiile extinse la Bursa de Valori din New York.