Închide

Renunțând cvasi-total la numerar, danezii și-au rezolvat și o altă problemă: jafurile bancare

Avatar
Held at gunpoint

Fotografie de Maxim Hopman pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Jafurile bancare par să ajungă o sumbră amintire a trecutului într-o Danemarcă unde autoritățile au decis să facă pasul spre o societate fără bani numerar. Astfel, în 2022, țara nordică a înregistrat primul an în care nu a fost raportat niciun caz de jaf bancar, potrivit datelor citate de Bloomberg.

Răufăcătorii și-au dat seama că riscurile și eforturile de a pune la cale jafuri bancare în căutarea sacilor de bancnote nu mai dat rezultate, în condițiile în care utilizarea numerarului în societatea daneză a devenit într-atât de rară încât băncile au hotărât să își reducă costurile și să retragă serviciile de numerar din majoritatea sucursalelor bancare.

În 2021, Danemarca a raportat un singur caz de jaf bancar, potrivit datelor publicate de Finance Denmark, cea mai mare asociație daneză a băncilor. În urmă cu doar 20 de ani, numărul jafurilor din băncile daneze era de peste 200 de cazuri, cu un maxim înregistrat în 1992 – 237.

Danezii folosesc din ce în ce mai mult cardurile și/sau aplicațiile de plată de pe terminalele mobile, ceea ce face ca retragerile de numerar să scadă cu aproximativ trei sferturi în ultimii șase ani, potrivit datelor băncii centrale.

În total, abia aproximativ 20 de sucursale bancare din Danemarca mai dețin bani numerar, potrivit Finance Denmark.

Pe măsură ce numerarul a dispărut din sediile băncilor, hoții au început să vizeze bancomatele, astfel de atacuri ajungând la 18 în anul 2016. În 2022, acestea s-au redus, la rândul lor, la zero, pe fondul unei îmbunătățiri a supravegherii și protecției tehnice a acestora, a mai transmis Finance Denmark.

scroll to top