Închide

Republica Moldova creşte cu aproape 70% bugetul pentru apărare. Protejarea spaţiului aerian, prioritizată

Avatar
f-16 thunderbird, aircraft, aviation

Fotografie de Military_Material pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Bugetul pentru anul 2023 al Ministerului Apărării din Republica Moldova va fi majorat cu 649,9 milioane de lei moldoveneşti (31,5 milioane de euro), iar cheltuielile pe sectorul “Apărare Naţională” vor creşte cu circa 68,2% comparativ cu anul 2022, ajungând la 1,5 miliarde de lei moldoveneşti (73,9 milioane de euro), anunţă ministerul pe site-ul său, informează Agerpres.

Bugetul total pentru instituţia de apărare va fi de 1,69 miliarde de lei moldoveneşti, ceea ce reprezintă 0,55% din PIB. În prezent, bugetul Ministerului Apărării este de 1,05 miliarde de lei moldoveneşti, ceea ce constituie 0,38% din Produsul Intern Brut. Guvernul moldovean a aprobat această creştere a cheltuielilor militare ca urmare a recentelor presupuse atacuri cu rachete ruseşti pe teritoriul ţării, scrie EFE.

“Pentru a avea loc schimbări reale, un buget militar normal ar trebui să fie de 1-2% din PIB pentru 5-7 ani. Resursele suplimentare prevăzute pentru 2023 vor fi direcţionate spre consolidarea protecţiei spaţiului aerian al Republicii Moldova”, a declarat ministrul apărării Anatolie Nosatîi.

Anunţând această iniţiativă, Nosatîi a avertizat, totuşi, că “dacă vom aloca aceste fonduri pentru apărarea aeriană, nu vom primi aceste sisteme înainte de un an şi jumătate”.

“Moldova nu va înceta să fie neutră, dar acest lucru înseamnă că ţara trebuie să se ocupe singură de securitatea sa. Trebuie să dezvoltăm sectorul apărării, inclusiv apărarea aeriană, sau să ne alăturăm diferitelor iniţiative de apărare care au apărut la nivelul UE”, a spus ministrul.

La 6 decembrie, Moldova a deschis un dosar penal după ce fragmente de rachete au căzut în apropierea oraşului Briceni, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Aceasta a fost a doua rachetă care a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, după ce o alta a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană în oraşul Naslavcea, tot în apropiere de graniţa cu Ucraina, la 31 octombrie. Anterior, la 10 octombrie, trei rachete ruseşti au survolat teritoriul moldovean în timpul unui atac asupra Ucrainei vecine.

scroll to top