Închide

Timothy Spall, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la gala de deschidere TIFF.22

Avatar
2

Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, cel mai mare festival de film din România, a avut loc în această seară, în Piața Unirii, din centrul municipiului Cluj-Napoca. Orașul strălucește și vibrează datorită spectatorilor prezenți la gală, care sunt, la fel ca în fiecare an, într-un număr foarte mare. De asemenea, sunt prezente și numeroase vedete locale și naționale. Actorul britanic Timothy Spall a fost omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la gala de deschidere a festivalului. Confort nordic (Northern Comfort, Islanda / Marea Britanie / Germania, 2023), cel mai nou film în care joacă Timothy Spall, este filmul care deschide TIFF.22.

1

Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Pe scenă, înaintea momentului în care Timothy Spall a fost omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate, a urcat și Grupul Tulnicăreselor din Apuseni. De asemenea, pe scena festivalului a fost prezent și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a menționat încă o dată importanța TIFF și beneficiile pe care le are Cluj-Napoca datorită organizării festivalului în oraș.

Timothy Spall a jucat peste 150 de roluri în film și televiziune. Britanicul a colaborat constant cu regizorul Mike Leigh. Interpretările sale din Secrete și minciuni (Secrets & Lies, 1996) și Cu susul în jos (Topsy-Turvy, 1999), i-au adus două nominalizări la BAFTA, iar pentru cea mai recentă colaborare a sa cu Leigh, Mr. Turner (2014), a primit premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes. În anii ’90, a colaborat și cu regizori precum Clint Eastwood (White Hunter Black Heart), Kenneth Branagh (Hamlet, Love’s Labour’s Lost) sau Bernardo Bertolucci (The Sheltering Sky).

Pentru noile generații de spectatori a devenit cunoscut în toată lumea datorită rolului vrăjitorului Peter Pettigrew din seria Harry Potter.

Spall a mai jucat alături de Tom Cruise în Ultimul samurai (The Last Samurai, r. Edward Zwick, 2003) și de Jim Carrey în Lemony Snicket – O serie de evenimente nefericite (Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events, r. Brad Silberling, 2004). L-a interpretat pe Winston Churchill în filmul premiat cu Oscar Discursul Regelui (The King’s Speech, r. Tom Hooper, 2010), în care l-a avut partener pe Geoffrey Rush.

La finalul mileniului trecut, Regina Elisabeta a II-a l-a numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic.

Confort nordic (Northern Comfort, Islanda / Marea Britanie / Germania, 2023) este cel mai nou film în care joacă Timothy Spall. Comedia regizată de islandezul Hafsteinn Gunnar Sigurðsson urmărește un grup de londonezi care încearcă să scape de frica de zbor participând la un curs exclusivist ce îi catapultează într-o aventură turbulentă cu consecințe dintre cele mai hilare.

3
Copyright foto: contactati www.AFACERI.news
scroll to top