Închide

România, pusă la colț de Bruxelles: CE, ultimatum pe tema tratării apelor urbane reziduale

Avatar
19993843

foto: serviciicomunale.md

Timp de citire: < 1 minut

Comisia Europeană a cerut miercuri României să respecte cerinţele din Directiva europeană privind tratarea apelor urbane reziduale. Potrivit directivei, oraşele trebuie să pună în aplicare infrastructura necesară pentru colectarea şi tratarea apelor reziduale. Acestea pot pune în pericol sănătatea umană şi pot polua lacurile, râurile, solul, apele de coastă şi subterane.

Potrivit AGERPRES, în luna octombrie 2020, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare suplimentară de punere în întârziere pentru nerespectarea normelor UE privind tratarea apelor urbane reziduale în marile zone urbane (Directiva Consiliului 91/271/CEE).
Conform celor mai recente date furnizate de autorităţile române, 180 de mari aglomerări încă nu sunt conforme cu obligaţiile de colectare a apelor reziduale urbane prevăzute de legislaţia Uniunii Europene.

În plus, documentele trimise de autorităţile de la Bucureşti la scrisorile de punere în întârziere trimise României în luna iunie 2018 şi în octombrie 2020 nu au răspuns în mod satisfăcător la îngrijorările Comisiei Europene.

În consecinţă, Comisia Europeană a decis să treacă acum la a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, trimiţând României un aviz motivat.

Acum, România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde Comisiei, dar şi pentru a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

scroll to top