Închide

Românii și pasiunea lor pentru pâine: cel mai mare consum și cele mai mici prețuri din UE

Avatar
Photo of breads in basket

Fotografie de Bruno Thethe pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

România înregistrează cel mai mare consum individual de pâine din UE, dar și cel mai mic preț pe acest produs, fiind cu 47% mai ieftină față de media europeană, potrivit datelor Eurostat. Cel mai recent studiu despre obiceiurile de consum al românilor privitoare la produsele de panificație, realizat de compania de profil Reveal Marketing Research arată că pâinea albă rămâne preferata românilor, deși, consumată în exces, aceasta ar putea avea efecte negative asupra sănătății.

Pâinea albă este preferata românilor, astfel că 38% dintre consumatori declară că o consumă zilnic.

Ca sortimente, 37% dintre respondenți spun că pâinea feliată/ambalată se află zilnic pe masă, urmată de franzelă menționată de către 33%. Așadar, deși românii se arată mari consumatori ai produselor de panificație, preferă să le cumpere, nu să le prepare singuri.

70% dintre respondenți le achiziționează din magazinele fizice, în special pâinea feliată/ambalată (88%), covrigii (85%), franzela (80) și chiflele (78%).

Deși comenzile online au luat cu asalt industria alimentară în ultimul an, atunci când vine vorba despre produse de panificație, doar 3% aleg această variantă.

Pentru că în ultimul an obiceiurile de consum s-au schimbat considerabil și s-a observat tendința oamenilor de a prepara pâine sau alte produse de panificație în casă, studiul a investigat dacă aceste modificări se reflectă și în comportamentul românilor.

2. Obiceiuri Produse Panificatie
Comportamentul de consum al românilor privind produsele de panificație în ultimele 12 luni. Sursa: Reveal Marketing Research.

36% dintre respondenți au spus că în ultimele 12 luni au preparat pâine sau alte produse similare în propria bucătărie, în timp ce 48% declară că și-au păstrat aceleași obiceiuri, preferând să le cumpere, nu să le pregătească singuri. Apoi, există un segment al celor care au intenționat să înceapă această activitate, dar au renunțat, deoarece li s-a părut dificil (16%).

Ce cozonaci pun românii pe masa de Paști?

Deși în general pâinea este achiziționată din magazin, totuși, atunci când vine vorba despre cozonaci, cei mai mulți dintre români (42%) păstrează tradițiile și îi prepară acasă.

1. Consum Cozonac
Obiceiurile românilor privind consumul de cozonac de Paști, în 2021. Sursa: Reveal Marketing Research.

Pentru că aproape jumătate dintre respondenți (47%) afirmă că obișnuiesc să consume cozonac doar cu ocazia sărbătorilor, atunci efortul de a pregăti o rețetă complexă pare mai mic.

Chiar și cu ocazia sărbătorilor de Paște din 2021, cei mai mulți (48%) declară că vor coace cozonacul în cuptoarele de acasă, în timp ce 37% preferă să-l achiziționeze dintr-un magazin.

Cei care aleg varianta a doua spun că obișnuiesc să cumpere cozonaci din supermarketuri sau hipermarketuri în cea mai mare măsură (65%), iar 45% se duc la brutărie. Doar 24% cumpără cozonaci de la cofetării.

Motivul principal pentru care unii români evită să prepare cozonaci în casă este faptul că produsele din comerț sunt evaluate ca fiind mai bune decât ceea ce ar găti singuri, aspect menționat de către 37% dintre respondenți.

Totodată, 30% dintre ei sunt de părere că este un proces prea îndelungat, iar 18% consideră că rețeta este prea complicată.

Tipurile de cozonac preferate de români

Dacă aleg să cumpere cozonacul, majoritatea respondenților (89%) declară că preferă brandurile românești, care au rețete tradiționale.

3. Branduri Cozonac
Branduri și tipuri de cozonac. Sursa: Reveal Marketing Research.

Alți 26%, deși aleg mărcile din România, spun că le preferă pe acelea care urmează rețete internaționale, cum ar fi cozonacul Panettone.

Doar 9% dintre români aleg branduri străine de cozonac.

Apetența pentru produsele și brandurile locale se reflectă și în preferințele consumatorilor în ceea ce privește pâinea. Întrebați cât de des consumă anumite tipuri de pâine, 38% dintre români spun că nu consumă niciodată ciabatta, iar 32% nu consumă niciodată focaccia.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfășurat în perioada 13-20 aprilie 2021, prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interview). Au fost derulate 1013 interviuri online cu respondenți cu vârsta peste 18 ani, online users, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural. Eroarea de eșantionare a fost de +/- 3%, la un nivel de încredere de 95%.

scroll to top