Rusia, într-o ligă diferită – cheltuie mai mult pe apărare decât întregul continent european

,
Autor:    -  
men, honor guard, soldiers
Fotografie de WikiImages pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Cheltuielile militare ale Rusiei cresc atât de rapid încât le depășesc pe cele ale tuturor țărilor europene împreună, în ciuda eforturilor acestora de a-și crește bugetele și de a se reînarma, potrivit celui mai recent raport Military Balance al Institutului Internațional pentru Studii Strategice, publicat miercuri și citat de Politico.

Potrivit raportului, cheltuielile militare ale Rusiei anul trecut au fost de 13,1 trilioane de ruble (145,9 miliarde de dolari), reprezentând 6,7% din produsul intern brut al țării — cu peste 40% mai mult decât în anul precedent.

Între timp, cheltuielile totale de apărare ale Europei pentru 2024 au fost de 457 de miliarde de dolari, cu peste 50% mai mari în termeni nominali față de 2014 și cu 11,7% mai mari în termeni reali față de anul precedent, notează TVR Info.

Însă, dacă cheltuielile Rusiei sunt calculate în termeni de paritate a puterii de cumpărare — metodă utilizată în țări precum Rusia, unde costurile interne sunt semnificativ mai mici decât pe piața mondială — cheltuielile militare ale Kremlinului ar ajunge la 461,6 miliarde de dolari, potrivit IISS.

Depășirea întregii Europe în ceea ce privește cheltuielile militare este o evoluție nouă pentru Rusia, rezultat al creșterii „remarcabile” a sectorului său de apărare și al reformei industriale, a declarat Fenella McGerty, cercetător senior pentru economie de apărare la IISS.

Această situație alimentează temerile că Rusia ar putea fi capabilă să atace continentul european odată ce războiul împotriva Ucrainei se va încheia.

„Nu suntem pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă în patru sau cinci ani”, a avertizat anul trecut secretarul general al NATO, Mark Rutte. Avertismentele sale au fost susținute de oficiali din domeniul apărării din întreaga Europă.

Cel mai recent semnal de alarmă a venit din partea serviciilor de informații daneze, care au declarat săptămâna aceasta că Rusia ar putea fi pregătită să ducă un „război de mare amploare” în Europa în termen de cinci ani.

Rusia, într-o ligă diferită

Cheltuielile de apărare ale Rusiei au explodat de la invazia sa pe scară largă în Ucraina, în urmă cu aproape trei ani, și sunt prognozate să crească cu încă 14% anul acesta, ajungând la 15,6 trilioane de ruble.

Efortul de război a impus schimbări majore în Rusia, deoarece sectorul său de apărare s-a consolidat pentru a crește producția în domenii esențiale, precum muniția și sistemele de artilerie, necesare pentru a susține așa-numita tactică a „mașinii de tocat carne” pe front.

Baza industrială a țării s-a extins acum în întreaga economie, iar sectorul privat joacă un rol din ce în ce mai mare. „Este o adevărată adaptare pe care o observăm, nu doar în ceea ce privește cheltuielile”, a declarat McGerty.

Temerea în Europa este că noua capacitate industrială de apărare a Rusiei ar putea fi folosită împotriva Uniunii Europene și NATO.

Cu toate acestea, pariul liderului rus Vladimir Putin în Ucraina a avut un cost teribil pentru armata Rusiei de dinaintea invaziei și există îngrijorări legate de sustenabilitatea actualelor cheltuieli militare.

IISS a estimat că, de la începutul războiului, Rusia a pierdut 14.000 de tancuri de luptă principale, vehicule de luptă ale infanteriei și transportoare blindate de trupe. Deși o parte dintre acestea au fost înlocuite prin producție internă, Rusia a fost nevoită să recurgă și la modele „vintage”, precum transportoarele blindate BTR-50 și tancurile T-62, unele datând încă din anii 1950.

În ciuda pierderilor semnificative, analiștii IISS estimează că Rusia dispune de resurse financiare și stocuri de arme suficiente pentru a-și continua tacticile cu pierderi ridicate până la sfârșitul anului.

Chiar și cu acest nivel ridicat de cheltuieli, țara are în continuare „planuri ambițioase” pentru o forță militară mare după război, a declarat Henry Boyd, cercetător senior pentru capacități militare și evaluarea datelor.

Europa încearcă tot mai mult să recupereze anii de investiții reduse în apărare după Războiul Rece.

Anul trecut, 24 dintre cei 32 de membri NATO au atins obiectivul alianței de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru apărare, deși președintele american Donald Trump dorește acum ca acest prag să fie ridicat la 5%.

Țările aflate în apropierea Rusiei își consolidează rapid forțele armate, chiar dacă acest lucru înseamnă achiziții din afara Europei.

De exemplu, Polonia a semnat contracte în valoare de 16,9 miliarde de dolari cu producători de armament din Coreea de Sud, între februarie 2022 și sfârșitul lunii octombrie 2024, pentru echipamente variind de la obuziere mobile la tancuri și avioane de luptă.

Unele țări, conduse de Franța, își doresc ca statele europene să investească mai mult în industria de apărare internă și ca programele de finanțare ale UE să favorizeze companiile europene. Altele, inclusiv Germania, Polonia și statele baltice, sunt interesate să mențină legături puternice de securitate cu SUA sub conducerea lui Trump și să obțină rapid echipamente de care forțele lor au nevoie.

Între jumătatea anului 2022 și jumătatea anului 2023, 63% din toate comenzile de apărare ale UE au fost plasate la companii americane, iar încă 15% la furnizori din afara UE, potrivit raportului Draghi de anul trecut, care urmărește să facă Europa mai competitivă.

UE este conștientă de problemă și face presiuni pentru ca statele membre să cheltuiască mult mai mult pe apărare. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat anul trecut că blocul ar trebui să aloce încă 500 de miliarde de euro pentru apărare în următorul deceniu.

Bruxellesul creează, de asemenea, programe pentru a sprijini complexul industrial militar al UE. Un prim demers este Programul European pentru Industria de Apărare de 1,5 miliarde de euro, deși acest lucru a dus la dispute între statele membre privind cât de deschis ar trebui să fie programul față de finanțarea pentru producătorii de arme din afaceri non-UE.

În timp ce țările europene fac mai multe eforturi pe planul apărării, există îngrijorări că acestea sunt încă insuficiente.

În est, Rusia își continuă acumularea alarmantă de forțe militare, în timp ce legăturile tradiționale de apărare cu SUA se erodează sub conducerea lui Trump. Acest lucru ar putea lăsa continentul pe cont propriu pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, conchide Politico.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!