Închide

Bloomberg: Intrările de valută din IPO-ul Hidroelectrica întăresc leul; BNR va interveni să tempereze aprecierea

Avatar
“Saints don’t live on Park Avenue.”

Fotografie de m. pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Sutele de milioane de euro care sunt așteptate să constituie intrări în valută pe piața din România cu prilejul ofertei publice iniţiale (IPO) de la Hidroelectrica ar urma să crească presiunea pe piaţa monetară locală în următoarele săptămâni, în sensul aprecierii monedei românești. Totuși, până acum, banca centrală a controlat strict orice mişcare semnificativă a cursului de schimb, ceea ce este posibil să se întâmple și de această dată, potrivit analiștilor pieței monetare intervievaţi de publicația Bloomberg.

Astfel, este foarte probabil ca leul să se aprecieze în perioada în care investitorii străini vor cumpăra acţiuni la Hidroelectrica, a cărei ofertă publică iniţială estimată la 8,7 miliarde de lei (1,9 miliarde de dolari) ar urma să se încheie pe 4 iulie.

Așteptata apreciere a leului ar urma să testeze banda de variaţie avută în vedere de Banca Națională a României (BNR) când vine vorba de evoluţia monedei naţionale. Economiştii chestionași de Bloomberg se aşteaptă ca BNR să intervină şi să frâneze aprecierea leului, pentru a menţine cursul de schimb stabil sub sau în apropierea nivelului de 5 lei pentru un euro în acest an.

BNR a refuzat să comenteze orice pe această temă, în tonul practicii sale obișnuite de a nu comenta evoluțiile valutare.

“Este rezonabil să presupunem că din intrările de peste un miliard de euro aşteptate din partea investiorilor instituţionali, o parte considerabilă vor fi bani noi pe piaţa românească. Având în vedere profunzimea limitată a pieţei valutare locale, o apreciere tranzitorie a leului ar putea fi posibilă, iar asta ar putea testa limita de toleranţă a băncii centrale cu privire la mişcarea cursului de schimb euro/leu”, spune economistul ING Bank Romania, Valentin Tătaru.

El consideră că “zona 4,92 este un prag de suport bun” pentru leu şi prognozează că moneda românească se va deprecia uşor la 5,02 lei pentru un euro până la finele anului.

Leul, una dintre cele mai stabile monede din regiune, în acest an

Graţie regimului de flotare controlată practicat de BNR, leul românesc a fost una dintre cel mai stabile monede din Europa de Est în acest an.

Comparativ, forintul ungar s-a depreciat până la un minim istoric anul trecut, pe fondul disputei autorităţilor de la Budapesta cu Bruxelles-ul pe tema finanţării europene, după care a recuperat o mare parte din pierderi în cursul unor tranzacţii volatile.

“Am avut cel mai stabil curs de schimb din regiune, cu excepţia unor episoade scurte de urcușuri și coborâșuri şi cred că vom vedea un astfel de episod la vară, deoarece IPO-ul de la Hidroelectrica va ajuta pe partea de intrări. Însă aceasta este doar o presupunere şi, excluzând aceşti factori, cred că vom vedea o monedă stabilă şi leul va rămâne sub pragul de 5 lei pentru un euro în acest an”, a declarat directorul adjunct al BRD-Societe Generale, Claudiu Cercel, în cadrul unui forum pe teme bancare.

00 Romamiam Leu
Evoluția principalelor monede regionale (leul românesc, forintul maghiar, zlotul polonez și coroana cehă), în ultimii 5 ani confirmă stabilitatea relativă a monedei românești în raport cu moneda unică europeană. Sursa: Bloomberg.
scroll to top